Analytikere: Høsten godt i gang på den nordlige halvkugle

Der er godt gang i høsten, hvor usikkerheden om de amerikanske majsarealer er opgjort til massive 15 mio. acres. Og så er Egypten tilbage i hvedemarkedet.

Møllehveden på Matif fulgte igen i kølvandet på prisudviklingen i Chicago, der pt. er det styrende marked, og lukkede lavere.

Det skriver Jyske Markets i deres afgrødekommentar.

Egyptiske GASC købte i går eftermiddag en skibslast rumænsk hvede til 197 $/ton FOB til levering primo august. Af tilbudte oprindelser var rumænsk, ukrainsk og russisk hvede, som også er de billigste varer på verdensmarkedet for nuværende.

Høsten på den nordlige halvkugle begynder for alvor at tage fart, og dermed lægger vi sidste sæsons strammere forsyningsbillede bag os.

I Europa tegner produktionen til at blive 14-16 mio. tons højere end sidste år, mens den russiske produktion tegner 7-9 mio. tons højere, hvilket skaber øget konkurrence på eksportmarkedet gående fremad.

Også den amerikanske hvedehøst har udsigt til at blive fornuftigt, om end prisniveauet for nuværende er langt fra at være konkurrencedygtigt på verdensmarkedet.

Søndag vil halvdelen af amerikansk høst være i hus

30 procent af de amerikanske hvedearealer var i søndags blevet høstet, mod 15 procent sidste søndag. Med godt høstvejr i prognoserne, ventes høsten for indeværende uge at tage et tilsvarende hop, og dermed vil knap halvdelen af arealerne være høstet, når vi når frem til søndag.

Konditionerne tegner også positivt for udbytterne, med 75 procent af hveden kategoriseret som god/meget god. Høsten omkring Sortehavet og i Europa er også undervejs, og de indledende resultater indikerer højt proteinindhold.

En stor del af verdens efterspørgsel vil kigge mod Rusland for at få dækket behovet, og det vil holde hånden under de russiske priser, der ser ud til at have svært ved at blive presset lavere.

Yderligere prisfald i Chicago kan på den korte bane presse Matif-noteringerne lavere kombineret med forestående høstpres.

Amerikanske majsarealer opgjort

De amerikanske afgrøder forbereder sig på, at skulle ud og konkurrere på verdensmarkedet for at afsætte deres varer. Hveden var det meste af dagen prismæssigt underdrejet, mens majs og soja indledningsvist udviste små plusser.

Majsen var nede og teste supportniveau i 4,20 $/bushel efter et prisfald på over 10 procent siden i fredags, men fandt styrke frem mod luk og sluttede i et lille plus.

Der er næppe tvivl om at arealestimaterne i den kommende reviderede udgave af fredagens kvartalsrapport vil sænke majsarealerne i større eller mindre grad og dermed vil der fortsat være stor fokus på majsen.

Ud af de 91,7 mio. acres, som USDA rapporterede landmændene havde intentioner om at så denne sæson, var 16,7 procent af arealerne ikke tilsået ved deadline for rapporten primo juni. Spørgsmålet retter sig derfor mod hvor stor en andel af de cirka 15 mio. acres majsarealer, der er blevet tilsået i løbet af juni.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle