Analytikere: Kø ved udgangen inden forlænget weekend i USA

Fondene i kæmpe short covering-aktion i majsen, men ikke alle er ude endnu.

USA holder mandag lukket i forbindelse med Memorial Day, hvor man mindes de faldne soldater. På aktiemarkedet satte det sig tydelige præg med lav omsætning og prisudsving. I øjeblikket er det dog ikke på den traditionelle front der føres krig.

Det skriver Jyske Markets.

Trump’s seneste tiltag om at forhøje toldsatser, samt begrænse kinesiske virksomheders adgang til amerikansk teknologi, har blusset krigen op igen. Markederne venter nu med spænding på, hvilke tiltag Kina indfører i en gengældelsesaktion. 
 
I modsætning til aktiemarkedet var der høj aktivitet i afgrødemarkedet.

Her var der kø ved udgangen inden den forlængede weekend øger usikkerheden omkring den amerikanske tilsåning af majs og soja. Det sendte på ny kornafgrøderne højere, prisstigninger på 3,5-4 procent til den amerikanske majs og hvede, der understøttede Matif, som lukkede 1-1,50 procent højere.

Rekordlav majstilsåning

På grund af helligdagen i dag, betyder at offentliggørelsen af de amerikanske tilsåningsestimater, ikke som normalt ville blive offentliggjortmandag aften, men er udskudt til tirsdag aften. Det forventes, at den amerikanske soja- og majstilsåning kun er fremskreden med 10-15 procentpoint i sidste uge.

Hvis estimaterne holder stik, vil det for både majs og sojabønner være rekordlavt. På den korte bane er udsigterne ikke meget bedre.

I Midtvesten meldes der om så våde forhold, at der er behov for 4-6 dage med sol og tørt vejr, inden de tunge maskiner genoptage såarbejdet. Tørt vejr ligger dog ikke i kortene for den kommende uge, og udsigterne er derfor fortsat prisunderstøttende.

kæmpe short covering-aktion i majsen

De spekulative positioner er frem til tirsdag sidste uge nedbragt til 117.000 solgte kontrakter. På blot en uge har fondene dermed tilbagekøbt 166.000 kontrakter, og for den resterende del af ugen, må de solgte positioner forventes yderligere nedbragt. 
 
Prisstigningerne til korn og sojabønner er i øjeblikket udbudsdrevet, og traditionelt medfører dette relativt kortvarige men kraftige stigninger. Med mindre det ugunstigt vejr fortsætter henover vækstsæsonen, så betyder det, at vi meget vel kan se toppen i løbet af den kommende måneds tid.

I takt med at frøene kommer i jorden og usikkerheden mindskes, vil frygten aftage og risikopræmierne, som en konsekvens deraf, ligeledes mindskes.

Tilmed vil fondene i høj grad været presset ud af deres positioner, hvorfor de ikke i samme grad vil understøtte markedet prismæssigt. Indtræffer dette scenarie, som vi forventer det gør under det nuværende markedsforhold, bør planteavlere udnytte prisstigningerne til at delsælge ny høst, under denne forsyningsdrevne optur.

Hvis man ikke ønsker at låse prisen fast på ny høst, kan man alternativ købe putoptioner som en forsikring mod prisfald. Som eksempel kostede retten til at sælge Matif møllehvede på strike 181 til december’19 ved luk i fredags i niveauet 8,3 euro pr. ton svarende til rundt regnet 6,2 kr.pr. hkg.

Har man is i maven kan man afvente og se om Matif bryder gennem det aktuelle modstandsniveau, som på den korte bane kan sende december terminen op i 185-190 euro pr.ton – et niveau som den får meget svært ved at bryde. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle