Analytikere: Kina køber amerikansk hvede og europæisk byg

På afgrødemarkederne er møllehveden er under pres fra stærkere euro mod dollar og uenighed om forlængelse af produktionsaftale i OPEC sender olien lavere

Det europæiske kornmarked havde en flad udvikling fredag, mens markedsaktørerne i Chicago var mødt ind til en halv dags arbejde efter fejringen af Thanksgiving torsdag.

Det satte dog på ingen møde sit præg i markedet, hvor Chicago åbnede højere på tværs af afgrøderne, primært trukket af udviklingen i Kina, hvor afgrødepriserne fortsætter opturen med nye rekordniveauer til majsen.

Det skriver Jyske markets. 

Euroen lukkede fredag på det højeste niveau mod dollaren siden maj 2018, og er således på vej til at bryde ud af det sidelæns handelsinterval, den har befundet sig i siden august. Forhold der er med til at holde de europæiske afgrøder under pres, og derfor heller ikke formåede at følge Chicago højere fredag.

I et forsøg på at dæmpe den hastige prisudvikling har Kina frigivet 670.000 tons hvede fra dets strategiske statslagre til det indenlandske marked. I samme ombæring meldes der om, at Kina i sidste uge har købt 333.000 tons amerikansk foderhvede samt 1 mio. tons europæisk byg – sidstnævnte sandsynligvis som konsekvens af handelskonflikten med Australien, der traditionelt er den største hvedeeksportør til Kina med 4-5 mio. tons.

Hvedemarkedet har den seneste 1-1½ måned handlet sidevers, mens den amerikanske majs har været supporteret af udsigten til strammere forsyninger globalt. På den kinesiske importfront har det være stille det sidste stykke tid, men de kontinuerligt indenlandske prisstigninger til afgrøderne i Kina, kombineret med sidste uges aktivitet, skaber optimisme om, at den kinesiske appetit kan være på vej tilbage i eksportmarkedet.

Rent strategisk har Kina en tendens til at udskyde importen af amerikanske afgrøder til andre muligheder er udtømt, da de kinesiske indkøb bliver synlige gennem USDA daglige rapporteringssystem. Typisk holder Kina kortene tæt ind til kroppen i relation til den indenlandske forsyningsbalance. Dermed
bliver det interessant, om vi de kommende måneder ser en ny runde majseksport fra USA til Kina, inden det kinesiske fokus sandsynligvis vil skifte mod Sydamerika i løbet af foråret.

Rapsfrøene blev fredag sendt højere og er på vej mod test af den sæsonmæssige top. Stigningen indtraf som en afledt effekt fra palmeolie der sprang over tre procent i vejret efter Indien torsdag aften annoncerede, at man ville sænke toldsatsen for importeret palmeolie, hvilket alt andet lige, bør
øge den malaysiske og indonesiske eksport. De øvrige oliefrø og vegetabilske olier fulgte trop, mens råolien handler på de højeste niveauer siden marts.

Råolien er imidlertid en smule under pres her fra ugens begyndelse, på rapporteringer om, at OPEC+ ikke helt kan blive enige om en fortsættelse af produktionsbegrænsningerne, der ifølge den oprindelige aftale, har udsigt til at udløbe til januar, mens der har været rygter om en forlængelse med tre måneder frem til april. Råolien og det vegetabilske oliekompleks er her til morgen åbnet lavere, og det venter vi sætter
rapsfrøene under pres fra åbningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle