Analytikere: Mælkepriser vil toppe senere på året - foderpriser vil være høje ind i 2022

Rabobank spår, at kineserne sænker mælkeimporten og at mejeripriserne når højdepunktet senere på året.

Mælkepriserne ligger pt. godt og højt, men forude venter formentlig en korrektion.

Det mener de normalt anerkendte analytikere fra den hollandske finanskoncern Rabobank, der hvert kvartal udgiver rapporter om mejeribranchens priser og tilstand set på globalt plan.

Analytikerne forventer, at mælkepriserne vil toppe i tredje kvartal i år, efter forårets markante prisstigninger til mælkeproducenterne over de seneste måneder. Det betyder, at der hen over sommermånederne kan komme få ekstra prisstigninger i noteringerne, men at det derefter formentlig vil gå den anden vej, viser rapporten.

"Vi kan ikke udelukke yderligere stigninger, men toppen er nær", mener rapportens bagmænd.

En af årsagerne til, at der er afmatning på vej, er, at de kinesiske indkøbere ventes at sætte mængderne for import ned, efter de ellers har købt langt mere end vanligt i foråret.

Ifølge Mælkeritidende, der citerer den fulde Rabobank-rapport ventes faldet at være på 18 procent i andet halvår og Rabobank melder i sin rapport, at det vil være nok til at udløse en korrektion i markedspriserne, for de øvrige købere vil ikke kunne aftage i så høj grad, at det vil kunne understøtte priserne.

"Mælkepriserne på gårdniveau har været på et højt niveau for de fleste landmænd. Newzealandske producenter nydt godt af den stærke cyklus på råvarerne. Landmændenes marginer er bredt set i break even eller bedre, hvilket understøtter en vækst i mælkeproduktionen. Væksten vil dog sandsynligvis blive begrænset af risici på vejr og foderpriserne", udtaler analytikerne med senioranalytiker Michael Harvey i spidsen.

Netop de høje foderpriser mærker de danske mælkeproducenter også. Analyitkerne forventer ikke, at bytteforholdet vil bedres lige med det samme.

"Selv om der på det seneste er opstået et pusterum, forventer Rabobank, at foderpriserne vil forblive høje godt ind i 2022, hvilket vil lægge pres på mælkeproducenternes marginer", lyder det.

Rabobank forventer en stigning i mælkeproduktionen på verdensplan på 1 procent i 2021, især på grund af vækst i USA og på New Zealand.  I EU og Storbritannien spår de 0,5 procent vækst, især båret af Italien, Polen og Irland, mens der ventes fald i Tyskland, Frankrig og Holland.

Denne vækst i mælkeproduktionen er en nedskalering af vækstforventningerne i forhold til tidligere rapporter og ligger også under de seneste mange års niveau.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle