Analytikere: Sløje udsigter for Frankrigs rapsproduktion

Fransk landbrugsministerium bekræfter sløje udsigter for landets rapsproduktion.

I Frankrig bekræftede embedsmænd i går de negative udsigter der er for landets rapsproduktion.

Det franske landbrugsministerium estimerede den franske rapsproduktion til 3,8 mio. tons, hvilket repræsenterer en nedgang på 1,1 mio. tons i forhold til sidste høst, og det laveste siden 2003-04, hvor produktionen landede på 3,36 mio. tons.

Det skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Estimatet er på niveau med det seneste estimat fra Strategie Grains, mens Coceral’s estimater er et par hundredetusinde tons højere. Ministeriet fremhævede at rapsen fortsat er hæmmet af vejrkonditionerne siden efteråret som har været overvejende tørt.

Landbrugsministeriet har estimeret udbytterne til 2,94 tons/hektar, mens arealerne er estimeret til 1,31 mio. hektarer – det laveste i 15 år. Da estimatet faldt i tråd med nogle af de private analytikers estimater, kom meddelelsen ikke som en total overraskelse for rapsmarkedet, hvorfor en prisreaktion udeblev.

Kigger man på den substituerende vegetabilske olie, er der ikke meget prisunderstøttende nyt. Palmeolien er igen sendt under 2.000 MYR/ton og kæmper med at finde fodfæste, mens heller ikke sojaolien rykker på sig.

De Malaysiske palmeolielagre faldt i maj til det laveste niveau i 10 måneder, på stigende forbrug og eksport. Lagrene er dog fortsat rekordstore for årstiden og i løbet af de kommende måneder bør produktionen igen tiltage.

USDA i overraskende stor nedjustering af majsudbytter

USDA’s WASDE-rapport endte prisunderstøttende for majs, der trak hveden
med højere, samt neutralt til negativ for sojabønner.

Den store overraskelse var som bekendt en nedjustering af de amerikanske majsudbytter på massive 10 bushels/acre til 166, og dertil en nedjustering af de forventede arealer på 3 mio. acres. Så store ændringer er ikke tidligere set med juni rapporten.

Samtidig blev indgangslagrene opjusteret og forbruget nedjusteret, men det var langt fra tilstrækkeligt til at opveje den lavere forventede produktion. Globalt medfører det at de forbrugsjusterede lagre falder et par procentpoint til 25,6 procent ultimo næste sæson.

Noget mere alvorligt ser det ud, hvis vi trækker Kina ud af ligningen, her falder de forbrugsjusterede lagre til blot 11,54 procent. Majspriserne steg indledningsvist 3 procent på rapporten, og stigningen holdte stort set frem til luk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle