Analytikere: Spænding om canadiske canola-arealer

Fondenes har kastet deres kærlighed, eller mangel på samme, over hveden og Chicago-hveden trak Matif lavere.

Smitteudbruddet i det syd- og vestlige USA fortsatte i sidste uge med at tiltage, en udvikling der vil blive holdt nøje øje med på finansmarkederne.

Det skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Covid-19 har nu rundet 10 mio. officielle smittetilfælde på verdensplan og en halv million dødsfald. Selvom Trump tidligere har afvist en ny nedlukning, så tilbagerullede Texas og Florida fredag dele af genåbningen ved blandt andet at lægge restriktioner på barer og restauranter for at hæmme smittespredningen. Samtidig blokerede den amerikanske centralbank torsdag efter børsluk for de amerikanske bankernes tilbagekøb af aktier i 3. kvartal og begrænsede udbyttebetalingerne. Alle forhold der fik investorerne til at trække følehornene til sig.

Samtidig fortsætter guldet sin optur og handler i underkanten af 1.800 dollars pr. ounce, et niveau der ikke er set siden den europæiske gældskrise tilbage i 2011.

Amerikansk hvede trak markedet lavere

Afgrødemarkedet gik fredag ikke fri af den negative stemning. Mens den amerikanske majs længe har været en af de store tabere, var det fredag den amerikanske hvede der trak markedet lavere.

Vinterhvedenoteringerne i Chicago lukkede 2,5 procent lavere og var en betydelig årsag til, at Matif i løbet af den sidste 1½ time op til weekenden tabte 2 euro pr. ton. Det betyder at støtten i 180 euro pr. ton er brudt på december terminen i møllehvede, og yderligere nedtur lægger i kortene. Fondenes kærlighed, eller mangel på samme, har i et stykke tid har været fokuseret på majsen, men nu er turen
også kommet til hveden, hvor de fredag rygtes at være betydelige sælgere, på stigende amerikansk høstpres.

Fondene havde frem til tirsdag i sidste uge øget deres solgte positioner i Chicago-hveden med 18.000 kontrakter til 48.000 kontrakter, og estimeres at have solgt yderligere 10-12.000 kontrakter i den resterende del af ugen.

kineserne køber tid

I sojabønnerne holder fondene en mindre nettolang position, men det kan hurtigt ændre sig, hvis ikke spændingerne mellem USA og Kina bedres.

Foreløbig køber kineserne sig lidt tid, ved løbende at købe mindre laster amerikansk soja, men i en størrelsesorden der langt fra lever op til forventningerne. Og retorikken kan meget vel snart blive skærpet, som den amerikanske valgkamp tiltager. For med den sideløbende corona-krise og stor amerikansk arbejdsløshed, kan der være mange stemmer at hente i øget protektionisme - et forhold der betyder, at hverken Trump eller rivalen Joe Biden ventes at slække på retorikken over for Kina.

Spænding om canola

Rapsfrøene fortsatte fredag med at indkassere prisfald, primært trukket af salgspres på den canadiske canola. Som nævnt i kommentaren tidligere, har vejret udfordret tilsåningen af vårrapsvarianten i Canada, men forholdene har ændret sig til det bedre, og det har igen givet modvind til oliefrøene, hvor også palme- og sojaolien var under pres.

Canadiske StatCan opdaterer mandag kl. 14.30 deres estimater for de indenlandske afgrødearealer, hvor canolaarealerne af analytikerne ventes lande på 20,9 mio. acres mod tidligere 20,6 mio. acres.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle