Analytikere: Tilsåningsestimater sender kornafgrøderne lavere

Trods spændinger i Mellemøsten falder olieprisen tilbage, og fondenes short-covering begrænser prisfaldene i sojakomplekset.

De amerikanske tilsåningstal, der blev offentliggjort i går aftes, har henover natten sendt ro over afgrødemarkederne, om end prisfaldene i sojakomplekset begrænses af fondenes fortsatte short-coverings.

Det skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Selvom antallet af estimerede tilsåede arealer nogenlunde rammer markedets forventninger, så falder de amerikanske afgrøder her i de tidlige timer lidt tilbage. Tilsåede majsarealer er i den forgangne uge steget fra 83 procent til 92 procent, og samtidig blev majskonditionerne for de allerede tilsåede majsarealer fastholdt uændret på 59 procent, kategoriseret som god/meget god.

Fremgangen i tilsåningen af sojabønner var noget større med en stigning på 17 procentpoint for ugen, hvor såmaskinerne nu samlet estimeres at have været over 77 procent af arealerne.

Det våde vejr ventes at medføre, at rekordstore arealer der var planlagt til majs, må opgives og som det våde vejr fortsætter, begynder der også at blive stillet spørgsmålstegn ved, om det overhovedet vil lykkedes at få sået sojabønner som alternativ.

Landmænd estimeres i øjeblikket at indgive forsikringsanmodninger på 2,2 mio. acres sojabønner, mens et estimat fra 19 analytikere venter at dette tal for majs vil udgøre 6,7 mio. acres.

Vinterhvedehøst i USA

Lidt overraskende blev vinterhvede konditionerne opretholdt uændret på 64 procent i kategorien god/meget god, og her var på forhånd ventet et lille fald.

En medvirkende årsag til at hveden i Chicago falder 1,5 procent tilbage her til formiddag. Vinterhvedehøsten der er begyndt i det allersydligste USA, begynder stille og roligt også at tiltage, og høstede arealer blev i sidste uge fordoblet fra 4 til 8 procent.

Det er i øjeblikket majsprisen, der sætter dagsordenen i kornmarkedet, og Matif følger blot udviklingen i Chicago. Men for øjeblikket tyder alt på, at vinterhveden på den nordlige halvkugle generelt står ganske godt, uanset om vi snakker Nordamerika, Europa eller Sortehavet.

Verden kommer ikke til at mangle hvede for kommende sæson. Oven på pæne indledningsvise stigninger gik luften lidt ud af ballonen i Chicago i går aftes, og på den baggrund venter vi at møllehveden i dag vil åbne med prisfald.

Spændingerne stiger i Mellemøsten

På den geopolitiske front stiger spændingerne i Mellemøsten.

Iran advarede i går om at landet vil bryde atom-aftalen fra 2015, hvis ikke Europa, Kina og Rusland finder en måde, hvorpå der kan blive løsnet for de amerikanske sanktioner, efter Trump sidste år trådte ud af aftalen, med begrundelsen om at Iran for længst har overtrådt aftalen.

Netop Iran vurderes at stå bag angrebet på en række olietankere og oliefaciliteter i et desperat forsøg på at få USA og allilerede tilbage til handelsbordet.

Angrebene har dog ikke haft den ønskede effekt på oliepriserne, som siden angrebet er faldet tilbage til udgangspunktet og i øjeblikket handler 60,6 $/tønde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle