And er vigtigere end flæskesteg på julebordet

75 procent af danskerne hepper på, der kommer en and på julebordet, 67 procent vil helst have flæskesteg som julemad, viser undersøgelse fra L&F.

Julen er noget, som mange danskere glæder sig til. Blandt dem, der ser frem til julen, er det især samværet med familie og venner, man glæder sig til.

På andenpladsen finder vi julemaden.

Det tal, blandt mange andre tal, som kan intereressere juleentusiaster, er baseret på en undersøgelse gennemført af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2023.

Anden hitter

Spørger man danskerne, hvad de forventer, der vil stå på julebordet i år, er der stor enighed om, at julebordet vil rumme brun sovs, brunede samt hvide kartofler, rødkål og risalamande.

75 procent forventer, at der vil stå and på julebordet, mens 67 procent forventer at få flæskesteg (flere spiser mere end en ret på julebordet, derfor er tallet over 100 procent).

Halvdelen synes dansk er vigtigt

Det er halvdelen af danskerne, der finder det vigtigt eller meget vigtigt, at julemaden er lavet med danske råvarer, mens blot 11 procent svarer, at det ikke er vigtigt.

Mere end hver tredje forholder sig neutral.

Samme billede ser vi til spørgsmålet om, hvorvidt det er vigtigt eller ej, at julemaden er lavet med råvarer af god dyrevelfærd. Også her ser halvdelen dette som enten vigtigt eller meget vigtigt, mens kun 12 procent svarer det modsatte.

1000 danskere

Analysen er baseret på data indsamlet af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2023, og er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

I undersøgelsen deltog 1.100 danskere mellem 18-70 år, hvoraf 1.040 svarer, at de holder jul og planlægger at fejre juleaften enten hos sig selv eller hos andre.

Ja til juletræ

Der skal stå et juletræ i syv ud af 10 danske hjem. 44 procent af danskerne forventer, at der skal købes et eller flere naturlige juletræer, mens 20 procent af danskerne bruger et kunstigt juletræ, som de enten køber i år eller har derhjemme i forvejen.

Skal der købes juletræ i år, er det vigtigste, at juletræet har et flot udseende og farve, men også at det kan købes i nærheden af, hvor man bor og til en god pris.

Madspild

Det er hver fjerde blandt danskerne, der i år vil have mere fokus end ellers på at købe mad og drikke på tilbud samt at undgå madspild i forbindelse med julen.

Samlet set vurderer seks ud af ti danskere dog, at de vil have den samme adfærd som tidligere år.

Ligeledes er det seks ud af ti, der forventer at bruge de samme penge på julegaver i år, samt de samme penge på julen alt i alt, som de brugte sidste år.

Faktaboks

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle