Andelshavere fortsætter med at hive penge ud af svineselskab efter Tican-salg

Andelshaverne i Dangris Amba lettede for fjerde gang på kapitalen i selskabet efter salget af deres slagteri.

For fjerde gang besluttede andelshaverne i Dangris Amba - de tidligere ejere af Tican - at udbetale en solid sum af provenuet for salget af deres slagteri.

Det viser regnskabet for leverandørselskabets år 18/19, der nu er offentliggjort.

Heri fremgår det som ventet, at de godt 200 andelshavere i Dangris besluttede at udbetale 19,6 mio. kr. af den personlige registrerede kapital - der nærmere forklaret er betalingen for salget af slagteriselskabet Tican til den tyske Tönnies-koncern tilbage i 2015.

Derudover blev restbetalingen for året også vedtaget udbetalt, så Dangris-leverandørerne opnåede samme restbetaling som "kollega-konkurrenterne" hos Danish Crown, med 105 øre per kilo i samlet betaling.

Det hele skal ikke ud

I alt kunne Dangris dermed udbetale 52,8 mio. kr. som følge af regnskabet.

Formand Søren Overgaard er glad for, at der fortsat er penge at betale ud af i selskabet Dangris Amba.

"Det var fjerde gang, vi kunne betale ud, så der er til en gang mere. Derudover har vi lidt penge, omkring 30 mio. kr., som vi ikke har fordelt endnu", forklarer han.

- Skal det ud alt sammen?

"Vi har ikke planer om, at det hele skal ud. Vi er et leverandørselskab, der leverer til et privat selskab, så det er godt at have lidt i reserve", fortæller han.

Færre grise og ejere

Omsætningen for året, der endte ved udgangen af september 2019, landede på 1,4 mia. kroner - en fremgang på knap 100 mio. kr. i forhold til året før. Væksten skyldes stigende svinepriser, mere end flere kilo. 

Antallet af grise svandt nemlig med 6,8 procent, til 1,48 mio. styk mod 17/18-regnskabets 1.58 mio. styk. Dermed fylder Dangris stadig en mindre andel af Tican/Tönnies samlede antal af danske slagtninger, idet Tican Fresh Meat har fastholdt eller udbygget slagtningerne siden.

Ifølge Søren Overgaard blev grisene dog tungere, hvilket til dels opvejer for det faldende antal.

Samtidig faldt antallet af aktive andelshavere fra 217 til nu 204. Da Dangris solgte Tican var der i 15/16-regnskabet 242 aktive.

"Vi er hvert eneste år faldet lidt i antallet leverandører. Det plejer at blive opslugt af, at de, der er tilbage, laver flere grise. Men vi er også blevet ramt af, at 18/19 var et lidt træls år, når vi ser især på den første halvdel af året", forklarer han.

Anderledes sjovt er det lige nu, hvor svineprisen banker igennem med over 14 kroner per kilo.

"Det er helt fantastisk at være svineproducent i 2019, når vi ser på den sidste del af regnskabsåret. Det er også velfortjent. Det synes jeg, at det er. Det trængte vi til, og det har vi ventet på længe", mener Søren Overgaard og forklarer, at han forventer, at antallet af kilo til slagteriet vil stige.

Vil fortsætte med fælles selskab

Salget af Tican tilbage i 2015 er nu snart afsluttet, når Dangris-ejerne som forventet får udbetalt den sidste portion penge ved udgangen af i år. Så er i alt 100 mio. kr. blevet fordelt til andelshaverne.

Dangris har dog besluttet, at man vil fortsætte med et leverandørselskab.

"Vi har et rigtig godt samarbejde med Tönnies og Tican. De leverer på den aftale, vi indgik i 2015, og det er faktisk den, vi bygger det hele op om stadigvæk. Vi har været igennem en strategiproces i dette år og er blevet enige om, at vi tror, at det er en god ide at fortsætte som leverandørselskab", forklarer Søren Overgaard.

"Medlemmerne har det godt ved også at have et samlingspunkt, og at vi kommer med en stemme i forhold til Tönnies, så vi sikrer, at vi bliver afregnet efter den rigtige model".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle