Anden corona-bølge rammer kun halvt så hårdt

Stigningen i smittetal og skrappe restriktioner betyder nyt pres på de globale fødevarepriser. Men efter alt at dømme bliver slaget kun halvt så hårdt som i foråret.

Under den første coronabølge faldt verdens fødevarepriser godt 11 pct. Efterfølgende er priserne steget igen, så de nu er næsten tilbage på niveauet fra årets start. Selv om den anden bølge også sender chokeffekter rundt i verden, så ser det knap så slemt ud for fødevarepriserne denne gang.

"Der er flere ting, der peger på, at bølge to vil ramme de globale fødevarepriser i mindre grad end den første bølge gjorde i foråret", siger cheføkonom Frank Øland fra L&F og peger på, at selv om Europa igen er ramt hårdt, så er fx Kina slet ikke ramt af bølge to. Dog er USA ramt hårdere nu end i foråret. 

"Og så er virksomhederne bedre forberedte end de var i foråret. Mange virksomheder har fundet nye afsætningskanaler i fx detailhandel eller har flyttet afsætning til nye markeder".  

Det var oliens skyld

Det var i høj grad olieprisfaldet, der pressede de globale fødevare¬priser ned i foråret. I L&F forventer man ikke et tilsvarende fald i olieprisen i for¬bindelse med bølge to. Forventningen om, at der snart er en vaccine på trapperne kan være med til at understøtte olieprisen og dermed også de globale fødevarepriser.

"Det er vores samlede vurdering, at fødevare¬priserne i de kommende måneder vil falde, og at faldet kan blive ca. det halve af faldet i foråret", siger Frank Øland og tilføjer:

"Hvis restriktionerne i Europa og resten af verden strammes markant mere, så kan der forventes et fornyet fald i olieprisen og tempoet i fødevareprisfaldet kan komme til at ligne det vi så i foråret".

Faktaboks

Fald på 11 pct. 

De globale fødevarepriser faldt med 11,2 pct. i starten af coronakrisen. Det var priserne på vegetabilske olier og sukker, der faldt kraftigst. Det var i høj grad faldet i efterspørgslen efter brændstof, som drev priserne på vegetabilske olier ned, da disse bl.a. bruges i produktionen af biobrændsel. Kødpriserne faldt godt 7 pct., hvilket især kan henføres til nedlukningen af foodservice-sektoren i store dele af verden.

Siden er FAO’s globale fødevareprisindeks vendt rundt og er nu steget med 10,8 pct. siden bunden i maj. Senest er prisindekset steget med hele 3,0 pct. i oktober. Overordnet set er fødevarepriserne nu kun 1,6 pct. lavere end da priserne senest toppede i januar og priserne er dermed næsten oppe på niveauet fra før første bølge af coronapandemien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle