Andeproducent: Mit livs fejl kostede fire mio. kr.

Martin Daasbjerg, andeproducent og ejer af Dansk Andeudvikling, er ved at rejse sig efter konkurs, tilbagekaldelse og fugleinfluenza.

Hvordan har andebranchen været for dig de seneste år?

»Turbulent. Vi har været helt nede og vende på 400.000 slagtede ænder om året, nogle gode kolleger har drejet nøglen om, jeg har begået mit livs fejl, og så har vi måttet samle os igen efter en konkurs. Du kan roligt sige, at vi har været meget igennem. Men nu synes jeg, det ser lyst ud«.

Dit livs fejl?

»Ja. I efteråret 2014 overtog jeg slagteriet i Struer, så vi igen kunne slagte vores ænder i Danmark. Det var i drift til Mortens aften 2015. Men i julen 2015 begik jeg mit livs største fejl. Jeg havde ikke styr på temperaturen på indmad på slagteriet, og så måtte vi tilbagekalde 1.400 ænder. Det kostede os fire mio. kr. Det har jeg det stadigvæk rigtig skidt med, at der ikke var styr på nedkølingen af indmaden. Det var en katastrofe. Men det har vi fået styr på nu.

Og så havde vi jo i foråret 2017 en konkurs med slagteriet kun seks uger, før vi skulle slagte de ænder, vi havde gående, så det skulle det gå stærkt! 7. februar 2017 var vi konkurs, og den 23. måneden efter havde vi forhandlet nye priser og konsolideret os, så vi kunne slagte igen.

I maj i år blev jeg så ramt af fugleinfluenza på den ene af mine farme. Så da kom fødevarestyrelsen og slog 20.000 ænder ned. Men også det kom jeg igennem, selv om det var hårdt«.

Du har været i branchen i 43 år. Har de seneste år fået dig til at overveje, om du skulle blive ved?

»Jeg blev pensionist for to år siden, og jeg bliver 67 næste gang. Jeg kunne godt lave noget andet. Eller helt lade være med at lave noget. Men jeg synes, det er spændende! Og når man arbejder med dyr, som bliver glade og kommer og snakker, når ’andemor’ kommer gående i blå Kansas, så bliver man glad i låget«.

Hvordan ser fremtiden så ud nu?

»Den er lys! Vi slagter 650.000 ænder om året, og målet er 1 mio. i 2020. Og det tror jeg på. Vi er toneangivende på det europæiske marked for økologiske ænder, og sidder sågar på det tyske marked for økoænder. Desuden har vi lige lanceret en række confiterede produkter, og her har efterspørgslen overrasket os. Ordrebogen til jul er så godt som fyldt, Jeg synes, det er fantastisk, det der venter os. Fremtiden ser lys ud«.

Faktaboks

Martin Daasbjerg

  • Har været i branchen i de 43 af sine 66 år.
  • Bor i Handbjerg ved Struer.
  • Direktør Dansk Andeudvikling ApS, der ejer Danmarks eneste industri-andeslagteri i Struer.
  • Har økologiske og fritgående pekingænder. Har desuden gæs.
  • Er den største producent af økologiske ænder med 155 hektar fold. 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle