For andet år i træk: Mejeri efterbetaler til andelshaverne

Stigende indtjening hos St. Clemens Mejeriet i 2019, selv om mælkemængden faldt en snas. USA-salget kan dog udfordre i 2020.

6 øre mere per kilo mælk i indtjening. Det er den korteste måde at fortælle om årets resultat i Bornholms Andelsmejeri, også kendt som St. Clemens, fra 2019.

Indtjeningen steg nemlig - mål i nettoresultat før afskrivninger fra 2,95 kr per kilo i 2018 til nu 3,01 kr kroner per kilo indvejet mælk. Det viser det netop offentliggjorte regnskab fra selskabet.

Mejeriet har tidligere haft tradition for ikke at efterbetale på mælkeprisen - men brød sidste år med denne praksis. Dette gentages i år, hvor mejeriets ledelse og bestyrelse lægger op til en efterbetaling på samlet 4,26 procent af råvareværdien - i alt samlet 6,5 mio. kr. til fordeling blandt andelshaverne.

Det svarer til en efterbetaling på 11 øre per kilo standardmælk mod sidste års 10 øre.

Mælkeprisen lå fast aconto hele året, ligesom andre større mejerier herhjemme, men den samlede afregning steg sammenlignet med året før, fra 264,80 øre per kilo til 270,75 øre per kilo for standardmælk, når efterbetalingen er indregnet.

USA-told kan udfordre i 2020

Bornholms Andelsmejeri anvender størstedelen af mælkemængden til osteproduktion og har de seneste år gennemført større investeringer for at sikre, at man har plads og produktionskapacitet nok til at kunne lave mest af de mest lønsomme oste.

Forventningen er tørsaltningslinje og pakkeri skal stå endelit færdigt i 2020, hvorefter man starter på udvidelse af gulosteri og saltlagerum.

Den amerikanske importtold, der i oktober 2019 blev hævet på en række oste fra USA forventes også i 2020 at påvirke omsætning og afsætning. 

"Mejeriet har gjort en række tiltag for at begrænse påvirkningen, men en vis påvirkning vil ikke kunne undgås", lyder det i ledelsesberetningen.

Mælkemængden faldt og andelshaver forsvandt

Omsætningen blev øget med 6,56 procent til især 285,6 mio. kr. Det er bemærkelsesværdigt, især fordi det skete på basis af en lidt mindre mælkemængde.

Efter 8 år med en kraftigt stigende mælkemængde faldt mælkemængden for første gang i 2019 og det med lidt over en procent til nu 59,4 mio. kg. mælk.

Faldet skyldte ifølge regnskabet to faktorer - nemlig tørken i 2018 samt at mejeriet mistede en andelshaver i regnskabsåret.

De 29 tilbageværende bornholmske mælkeproducenter indvejer nu i gennemsnit 2 mio. kg mælk - men størrelsen varierer fra den minste leverandør på 76.243 årlige kilo mælk og op til den største på knap 8 mio. årlige kilo.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle