Andreas er kåret til Årets Unge Landmand: Blev overrasket hjemme på gården

Årets vinder har arbejdet målrettet på at blive landmand og har via flid og satsninger nået sit mål om få tag over hovedet på sin egen bedrift. Og så har han frem for alt en evne til at tænke nyt, lyder baggrunden for, at Andreas Østergaard vinder Årets Unge Landmand 2020.

Andreas Østergaard har kæmpet i 15 år for at blive selvstændig landmand. Sidste år lykkedes det endelig, og nu har den 35-årige Thybo modtaget en af de ypperste priser til unge landmænd i branchen.

Forleden blev han i døren hjemme på gården overrasket og overrakt budskabet om hæderen, da Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, Leif Gravesen, formand for LandboThy Landboforening og Steen Berg, Landbrugschef hos Gjensidige Forsikring, alle troppede op på gården for at overraske ham med nyheden om, at han er blevet valgt som Årets Unge Landmand 2020.

"Øhh, det troede jeg slet ikke var afgjort endnu," var den første kommentarer fra en tydelig overrasket Andreas Østergaard i døren. 

Det var LandboThy Landboforening der havde indstillet den unge landmand til prisen. For at Andreas Østergaard skulle være hjemme, men ikke ane uråd, havde den lokale konsulent aftalt et møde med Andreas Østergaard under påskud af at skulle diskutere en ny strategi. Hvad konsulenten vidste var, at det ville blive en lidt anden overraskelse.

"Vil I ikke indenfor", bød Årets Unge Landmand 2020 som noget af det første - efter at have fået den gode nyhed. 

Se videoen og overrækkelsen af prisen her.

"En fantastisk historie"

Andreas Østergaard er svineproducent og har modtaget prisen som Årets Unge Landmand 2020 foran tre andre stærke kandidater, som var nomineret til prisen. Men hans ambitionsniveau, kampen og evnen til at tænke nyt var i sidste ende det, der gav ham den flotte pris.

"Andreas (Østergaard red.) har en fantastisk historie at fortælle. Fra han var lille har han haft drømmen om at blive landmand. Den drøm har han fastholdt, og han har arbejdet målrettet på det. Nu er det endelig lykkedes - og ovenikøbet som indehaver af en bred virksomhed med flere forskellige aktiviteter", fortæller Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, om grundlaget for valget.

Martin Merrild var selv med ude og overraske den unge landmand fra Thy. En ny måde at afsløre vinderen på, eftersom det traditionelle Delegeret Møde er amputeret i år på grund af corona.

Jeg er nok lidt beskeden

Vinderen selv. Ja, han er glad og taknemmelig. 

"Jeg er glad og taknemmelig for prisen. Det må jo være en anerkendelse af, at de ting, man gør, egentlig må være godt nok," siger en beskeden, men stolt Andreas Søndergaard.

Allerede i 2017 var han tæt på at købe den gård, han i dag sidder ved bordenden for. Men sælger og køber kunne ikke nå til enighed om prisen. I stedet endte det med, at Andreas Østergaard fik job på gården, indtil han købte den i 2019.

I dag viser svineproduktionen flotte resultater. Men det er ikke hele årsagen til hæderen.

"Det som i virkeligheden gør forskellen er hans evne til at tænke nyt. Andreas har biogas, han har to vindmøller og han arbejder på at gøre sig fri af importeret soja for at mindske belastningen på miljøet. Prisen er fortjent", fastslår Sten Berg, landbrugschef i Gjensidige Forsikring, som sammen LandbrugsMedierne står bag den tilbagevendende konkurrence.

Med prisen følger en studierejse til en værdi af 30.000 kroner.

Faktaboks

Lær vinderen at kende

  • Andreas Sejersbøl Østergaard.
  • 35 år.
  • Slagtesvineproduktion, markbrug samt vindmøller og biogasanlæg.
  • Indstillet, fordi Andreas har opnået prisvindende resultater i stalden, og så er han indstillet for sit gåpåmod på trods af udfordringerne på sin rejse til at blive selvstændig.
  • Ejer Tinggaard ved Bedsted nær Thy er en slagtesvineejendom med årlig produktion af ca. 22.000-23.000 svin.
  • 325 ha blandet planteavl, men driver i alt 350 ha. 
  • Ejer derudover biogasanlæg og to vindmøller. Strømmen dækker eget forbrug på bedriften og resten sælges.
  • Én ansat.

Blå bog:

  • 2006: Elev på slagtesvinebrug med 800 søer
  • 2006: Uddannet landmand fra bl.a. Hammerum
  • 2007: Ansat i 10 år hos Tom Mortensen i Vesterby, der ejer produktion med 550 søer og ca. 250 ha
  • 2017: Forsøger at købe Tinggaard af Søren Riis, men handlen glipper, og Andreas bliver i stedet ansat som driftsleder
  • 2019: Køber Tinggaard og sætter svin i alle stalde

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle