Andreas kæmpede i 15 år for at blive selvstændig - endte med at 'gå i lære’ på drømmegården

35-årige Andreas Østergaard har en jernvilje uden lige, og på trods af flere mislykkede generationsskifter, der er glippet lige på målstregen, sidder han i dag som herre i eget hus med 325 hektar, slagtesvin, vindmøller og biogas.

Andreas Østergaard er inkarnationen af udholdenhed.

15 år, flere forgæves forsøg på generationsskifter og en stor bunke afslag skulle han igennem, før han for godt et år siden endelig fik opfyldt sin drøm om selveje.

"Man bliver da lidt rørt, når man tænker på, hvor meget man har været igennem for at nå her til i dag", siger den nu 35-årige landmand, der ejer Tinggaard ved Bedsted ved Thy, hvor han sammen med én ansat årligt laver 22.000-23.000 slagtesvin, ejer og driver lidt over 325 hektar samt et biogasanlæg og to vindmøller.

Tog sin tid

Men vejen dertil var lang. Det er ingen hemmelighed, at det for nogle unge landmænd kan være endog meget svært at finde både finansiering og en velegnet bedrift at overtage, og der var 35-årige Andreas Østergaard ingen undtagelse. I 10 år arbejdede han på en svinebedrift med 550 søer, mens han ledte efter et egnet sted at lægge sine sparepenge.

"Det var faktisk et godt sted at være, men det kunne jeg ikke overtage, så jeg måtte finde et andet sted", siger han.

For syv år siden var det endda meget tæt på, men købet glippede på målstregen. I stedet fortsatte Andreas Østergaard med at spare op og gennemrenoverede bl.a. også tre huse før videresalg for at holde sin skabertrang beskæftiget.

Vinder pris

I løbet af de ti år på so-ejendommen modtog Andreas Østergaard en pris for årets mest produktive slagtesvineproducent ved Midtjysk Svinerådgivning.

"De var sikre på, at jeg havde snydt, så de tjekkede vores resultater, og de var gode nok", siger Andreas Østergaard ikke uden stolthed. Foderblandingen og mange vejehold var hemmeligheden.

Prisen hjalp dog ikke på ejertrangen.

"Selv om jeg havde fået den pris, ville jeg s’gu gerne vise, at jeg kunne meget mere", forklarer han.

Nok også derfor var det ofte store bedrifter, som den unge landmand gik efter at overtage.

"Det der med 100 køer eller få stalde med svin har aldrig rigtig været noget for mig", siger han.


Den tidligere ejer af Tinggaard, Søren Riis, modtog engang prisen som årets slagtesvineproducent. En pris som Andreas Østergaard også håber, han en dag kan opnå. Foto: John Christensen

Går i lære

Så da en stor ejendom tæt på med godkendelse til 24.500 slagtesvin årligt og flere hundrede hektar jord kom til salg i 2017, var Andreas Østergaard ikke længe om at slå til.

"Men vi kunne ikke helt blive enige om prisen. De ville have 56 mio. kr., og helt så meget havde jeg ikke", siger Andreas Østergaard, der dog alligevel var heldig. En ansat på gården sagde op, og så havde Andreas Østergaard fået nyt job.

"Folk spurgte, hvad jeg dog ville heroppe, og syntes ikke, jeg var rigtig klog. Ejendommen var alligevel til salg, staldene trængte til en overhaling, og det virkede generelt som noget af et sats", efterrationaliserer Andreas Østergaard, der dog havde en klar plan: Nu gik han ’i lære’ på bedriften, og når tiden var moden, ville han købe den.

Smart forretning

Prisen blev de enige om i sommeren 2019. Kendskabet til bedriften, et realistisk budget og produktionsresultaterne betød, at banken hurtigt gav grønt lys til et lån. Vækstfonden kautionerede for to mio. kr., og de tidligere ejere lod lidt penge stå i et pantebrev, og Andreas Østergaard havde endelig papir på den store ejendom, han havde drømt om.

Produktionen var skåret ned til 10-12.000 årlige slagtesvin, men det blev der hurtigt rettet op på og alle stipladser fyldt igen. Fikset blev også biogasanlægget, der skulle have ny motor.

Samtidig blev jorden, som i stor grad havde været passet af maskinstation, taget hjem i egen drift igen.

"Det var da lidt et sats, men jeg kunne ikke se, hvad der kunne gå galt. Hvis grisepriserne faldt yderligere, havde jeg stadig indtjeningen fra mark, biogas og strøm - og omvendt. Det skulle da være pokkers, hvis alle fire grene svigtede samme år", siger Andreas Østergaard.

Af en omsætning på ca. 30 mio. kr., afhængigt af strøm- og svinepriserne, fylder salget af strøm fra biogasanlæg og vindmøller kun en lille del. Alligevel er fordelene mange såsom høj selvforsyningsgrad på energi, billig varme til staldene og egen afgasset gylle til marken. Alle grise sælges til Danish Crown, og Andreas Østergaard er glødende andelsmand.


Andreas ØStergaard ved sit biogasanlæg. Foto: John Christensen

Cirkulær tankegang

Andreas Østergaards samlever Jeannette Sørensen er ved at læse til finansøkonom med tanke på at blive revisor. Derfor er det også hende, der ordner alle regningerne. Og optimal fordeling af kræfterne er noget, Andreas Østergaard sætter pris på. Den næste optimering handler om at gøre gården endnu mere selvforsynende.

"Hvis jeg køber mere jord, vil jeg gerne være selvforsynende med korn og proteiner. At købe sojaskrå er jo efterhånden politisk farligt, så det ville give mening at kunne lave egne proteiner", siger Andreas Østergaard.

"Og nu vi allerede laver grøn strøm - hvorfor så ikke få en traktor som kører på egen strøm? Lige nu gælder det også om at nyde livet lidt, for vi er et skridt foran her på bedriften", siger han.

Andreas Østergaard er den tredje ud af fire nominerede til prisen som Årets Unge Landmand.

Faktaboks

Kandidat 03 - Andreas Sejersbøl Østergaard

  • 35 år.
  • Slagtesvineproduktion, markbrug samt vindmøller og biogasanlæg.
  • Indstillet, fordi Andreas har opnået prisvindende resultater i stalden, og så er han indstillet for sit gåpåmod på trods af udfordringerne på sin rejse til at blive selvstændig.

Blå bog:

  • 2006: Elev på slagtesvinebrug med 800 søer
  • 2006: Uddannet landmand fra bl.a. Hammerum
  • 2007: Ansat i 10 år hos Tom Mortensen i Vesterby, der ejer produktion med 550 søer og ca. 250 ha
  • 2017: Forsøger at købe Tinggaard af Søren Riis, men handlen glipper, og Andreas bliver i stedet ansat som driftsleder
  • 2019: Køber Tinggaard og sætter svin i alle stalde

Tinggaard:

  • Tinggaard ved Bedsted nær Thy er en slagtesvineejendom med årlig produktion af ca. 22.000-23.000 svin.
  • 325 ha blandet planteavl, men driver i alt 350 ha. 
  • Ejer derudover biogasanlæg og to vindmøller. Strømmen dækker eget forbrug på bedriften og resten sælges.
  • Én ansat.

3 gode råd: 

  1. Viden: Kend den ejendom, du skal købe. Kan du komme til at arbejde dér inden overtagelse, er det bedst.
  2. Budget: Lav er realistisk budget. Helst lidt pessimistisk, så man ikke lover for meget og er klar til en udfordring.
  3. Lån: Få skruet dit lån rigtigt sammen. Lån ikke penge fra både højre og venstre, men hold lånet ét sted. Jeg råder desuden folk til at gå uden om Vækstfonden.

5 år fra nu:

  • Ingen gæld: Om fem er det planen, at jeg ikke har mere gæld i banken.
  • Overskud: I løbet af de næste år skal mit overskud op, og jeg skal tjene flere penge. Det går godt nu, men jeg går efter at blive så økonomisk stærk, at jeg også kan tjene penge på grise, hvis de kommer ned i seks kr. pr. kg.
  • Vokse: Måske jeg skal købe mere jord en gang. Men det er måske mere på 10-års planen. 

Emneord

Top2 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle