Anima: Ny dyrevelfærdsaftale er god for kyllingerne

I dyreværnsorganisationen Anima glæder man sig over, at hurtigere voksende kyllinger spiller en fremtrædende rolle i dyrevelfærdsaftalen. Der lyder dog kritik af, at der ikke bliver taget livtag med dyrelandbruget.

Et fuldt stop for statslige indkøb af hurtigere voksende kyllinger, ambitioner om et EU-forbud og en arbejdsgruppe, der skal anvise mulige forbedringer i Danmarks slagtekyllingeproduktion, der årligt producerer cirka 100 millioner dyr.

Den del af den dyrevelfærdsaftale, som fredag blev indgået får ros fra dyreværnsorganisationen Anima.

- Vi er glade for, at kyllingerne fylder i dyrevelfærdsaftalen. Det betyder noget, at man fra Christiansborg siger klart og tydeligt, at det skal være slut med turbokyllinger. Selvom vi havde foretrukket et forbud, så tager politikerne nogle betydelige skridt i den rigtige retning med de her initiativer, siger Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima, i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig ved, at flere store detailaktører allerede har forpligtet sig på, at det skal være slut med de hurtigere voksende kyllinger. COOP har dog endnu ikke taget beslutningen, hvilket Matthias Madsen kritiserer.

- Eksempelvis Coop opfører sig ekstremt fodslæbende og uansvarligt og vil slet ikke forpligte sig på en udfasning. Vi tror på, at signalet fra Christiansborg vil være med til at give dem det sidste skub, siger han

Hos Landbrug & Fødevarer ærgrer fjerkræformand Martin Hjort Jensen sig omvendt over aftalen på fjerkræområdet.

Tager ikke livtag med dyrelandbruget

Anima har dog ikke kun positive ting at sige om den nye dyrevelfærdsaftalen, som ifølge organisationen skøjter hen over mange af de helt store problemer i dyrelandbruget:

- Til trods for, at regeringen har flertal, har den tydeligvis ikke det politiske mod til at tage livtag med dyrelandbruget. Når det kommer til eksempelvis fiksering af søer og pattegrisdødelighed er initiativerne i aftalen desværre totalt slappe, siger Mathias Madsen.

Han henviser blandt andet til, at et opgør med fiksering af søer har meget lange udsigter, og at aftalen ikke rummer konkrete tiltag til at sænke pattegrisedødeligheden.

I aftalen er der imidlertid også sat midler af til at understøtte en hurtigere udfasning af Danmarks sidste seks burægproduktioner, hvilket får ros fra Anima, ligesom organisationen glæder sig over, at regeringen vil arbejde videre med blandt andet strengere straffe for dyremishandling og undersøge mulighederne for implementering af alternativer til masseaflivning af hanekyllinger. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle