Anklageskrift: Revisor franarrede penge med økoløfte

En revisor fra Østjylland sidder på anklagebænken ved Retten i Horsens disse dage.

En østjysk revisor erkender at have medvirket til omfattende fusk med skat og moms.

Det fremgår, da den 43-årige mand mandag sætter sig i vidneskranken ved Retten i Horsens. Han er tiltalt for at have medvirket til, at flere kunder har opnået uretmæssige fradrag.

Derved er statskassen gået glip af skat og afgifter for omkring en million kroner.

Revisoren er også tiltalt for bedrageri, blandt andet ved at bruge penge, der var givet som investeringer i et EU-projekt om økologiske fødevarer, til betaling for narko.

"Jeg var presset og havde brug for 50.000 kroner for at komme ud af et mellemværende," forklarer den tiltalte i retten.

Af anklageskriftet fremgår det, at han som revisor og økonomisk rådgiver fik en kvinde og en mand til at sætte pengesummer - henholdsvis 35.000 kr. og 50.000 kr. - ind på en konto, hvor de troede, at de investerede i et EU-projekt "vedrørende økologisk mad eller lignende", hvorved de led et tilsvarende tab eller havde væsentlig risiko herfor.

Det omtalte forhold relaterer sig til en sag om køb af narko, som revisoren tidligere er blevet dømt for.

Sagen om snyd med moms og skat begyndte at rulle, da hans arbejdsgiver, et aarhusiansk revisionsfirma, kontaktede Skat i 2013. Af anklageskriftet fremgår det ikke, om der har været landmænd blandt revisorens klienter.

Herefter begyndte en omfattende efterforskning, der har blotlagt fiktive fakturaer, falske underskrifter og skuffeselskaber, der skulle skaffe klienter et større skattefradrag.

Det er mundet ud i et 12 sider langt anklageskrift og en retssag, der er planlagt til at køre over flere dage.

Hans klienter - hovedsageligt mindre enmandsejede virksomheder - har tilsyneladende ikke været vidende om, at den kreative revisor bevægede sig på den forkerte side af loven.

I hvert fald er der kun rejst straffesag mod revisoren.

Skat har dog efterfølgende søgt at kradse de manglende skatte- og momsindtægter ind fra revisorens klienter.
Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi kræver, at manden idømmes en fængselsstraf og fratages retten til at virke som revisor.

En juridisk dommer og to domsmænd skal tage stilling til sagen. Sagen fortsætter onsdag.

/ritzau/

Note: Telegrammet er baseret på nyhedsbureauet Ritzaus retsreportage fra Retten i Horsens, men med tilføjelser fra Landbrugsavisen.dk, der har fået aktindsigt i anklageskriftet. Vi har anmodet om ekstra information fra anklagemyndigheden, der har været til retsmøder tirsdag og derfor endnu ikke fået svar.

Redigeret 2. august 2017: Tidligere stod der, at det pågældende revisionsfirma, medarbejderen var ansat ved, ikke var LMO. Baggrunden for bemærkning var, at LMO er store, når det gælder landbrug i Østjylland, og vi ville understrege over for læseren, at de ikke var indbladet. LMO har dog ønsket ikke at blive nævnt i sammenhængen, hvilket vi har valgt at respektere, og bemærkningen er derfor slettet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle