Anne Arhnung: "Vi står et godt, men også vanskeligt sted"

Adm. direktør i L&F Anne Arhnung har lagt kursen med et stærkt indre kompas for at kunne navigere i det politiske farvand: Uden konstant og intens udvikling har landbrugets fremtid trange kår, fastslår hun. 7. august kan hun fejre 25-års jubilæum på Axelborg.

En 25-års jubilar på toppen af karrieren har den fordel, at udsynet er fremragende: Man kan se tilbage på fortidens fejl og succeser, give en helt frisk status på nutiden - og kigge hen på de kommende udfordringer, der uundgåeligt vil kræve handling.

Vi har bedt Anne Arhnung, adm. direktør i L&F, vurdere netop de tre tider: Fortid – nutid – fremtid. Med det udgangspunkt, at det er en drømmestilling, hun besidder ’i landbrugets hus’, som hun er kæmpestolt over at have.

Stolt, fordi hun oplever, hvor langt landbruget er nået vidensmæssigt med sans for forandring.

Hun erkender så også samtidig, at når verdens klimaændringer sker i stor hast, skal tankerne om omstilling ske i samme høje tempo. Ingen udvikling betyder afvikling, som hun udtrykker det.

Hvad fortiden gemmer

"Jeg har dybe rødder i landbruget. Da jeg blev ansat som nyuddannet jurist for 25 år siden i Landbrugsraadets veterinærafdeling, var jeg kæmpestolt. Ved ansættelsessamtalen blev det et vigtigt spørgsmål, om jeg kom fra landet, og vablerne på hænderne efter at have gået og samlet sten var næsten vigtigere end eksamenspapiret", mindes hun.

Rødderne gav et godt afsæt for at udvikle landbrugets organisationer, hvis retningslinjer udgik fra Axelborgs kontorer.

Hendes arbejde med det blev forstærket og var med til, at hun mere end 20 år senere, i 2018, blev udnævnt til administrerende direktør, efter at først profilerede navne som Søren Gade og derefter Karen Hækkerup efter få år søgte andre græsgange uden for landbruget.

"Jeg startede nok med at få interesse for alvor for det organisatoriske arbejde, efter jeg kom ind i ledelsessekretariatet i 2002", mindes hun:

"I dag ser jeg det som at være i en slags direktørlære under bl.a. den daværende formand Peter Gæmelke og direktør Klaus Bustrup. Arbejdet med fusionen fik jeg lov til at følge meget tæt og arbejdede med planerne i et godt stykke tid. Det var utroligt spændende, for det var flere kulturer, der skulle forenes, uden at for mange følte sig overset. Jeg synes, det lykkedes, men jeg lærte virkelig også, at forandring tager tid. Er medlemmerne ikke med på ændringerne, går det slet ikke".

Nutiden

Tænk engang, hvis man for 25 år siden kunne have forudset, at direktøren for Landbrug & Fødevarer skulle stå i spisen for planer om klimatilpasninger og arbejde hårdt, for at landbruget i 2050 vil være klima-neutralt:

"Der var en meget lang forberedelsetid, før vi kom med udspillet i 2019. Medlemmerne skulle være med, ellers ville det være utroværdigt. Vi opsatte nogle prøveballoner, bl.a. holdt jeg på L&Fs delegeretmøde i november 2018 et indlæg om bæredygtighed, og det blev rigtig godt modtaget. Landmænd havde mange idéer til det emne, og det gav os blod på tanden. Vi offentliggjorde udspillet i marts 2019. Det var faktisk et stramt organisationsprojekt, vi tog ud på alle generalforsamlinger, hvor vi fortalte om visionerne. Faktisk er det noget af det bedste, vi har gjort: Vi fik medlemmerne med", siger Anne Arhnung, der ikke et øjeblik tøver med at tage ansvar for en svær udvikling for hele organisationen:

"Landbruget skal være klar til at tage ansvar. Hvis der er noget, der ikke går vores vej, skal vi være med til at se på løsninger frem for at stå i offerrollen. Der har vi været, og det kan vi ikke bruge til noget", lyder det stålsat fra Anne Arhnung, der ikke ser sin direktørrolle som blot at drifte, men i høj grad at udvikle.

Fremtiden

Fortiden er vigtig at have med i bagagen, men Anne Arhnung er ikke i tvivl om, at landbrugets udvikling skal gå hurtigere end nogensinde. En ny strategi, ’Next Generation’, er søsat med intensioner om at brede arme ud til flere grupper og samarbejdspartnere i samfundet.

"Det gav genlyd herhjemme, ja i hele verden, og der var anerkendende hilsener fra Christiansborg, da L&F i 2019 meldte ud, at landbruget ville være klimaneutralt i 2050. Danskerne er stolte af landbrugserhvervet. Det har vi også arbejdet benhårdt på, og den indsats er jeg meget stolt af. Vi står et rigtig godt sted".

"Der er sket meget på de to år siden klimaudspillet blev lanceret, i dag ville det ikke være en så opsigtsvækkende nyhed som dengang. Men vi har stadig brug for, at omstillingen sker i samarbejde med det omgivende samfund - og at vi satser alt, hvad vi kan med forskning og handlekraft. Den politiske bevågenhed, vi altid har haft, skal der stadig arbejdes med, og det gør vi bestemt også. Alle politikere og interesseorganisationer skal vide, hvad Landbrug & Fødevarer står for, og hvordan vi vil arbejde for klimaløsninger - sammen med andre. Vores holdninger giver indflydelse, men vi skal forberede os rigtig godt og være troværdige. Det bliver bemærket, og det hjælper i de fortsat meget svære landbrugsforhandlinger".

"Vi står et stærkt sted i forhold til det, landmænd og virksomheder allerede har gjort. Gennem generationer har vi været i førertrøjen med en bæredygtig og klimaeffektiv produktion. Den udvikling skal intensiveres, og der skal vi stille krav til os selv og være ambitiøse. Men det nytter naturligvis ikke, at vi render langt foran vores europæiske konkurrenter. Så udgangspunktet herfra er meget vigtigt i forhold til den fortsatte udvikling", understreger direktøren.

Organisationen først

"Det, jeg styrer efter, er altid; Hvad er bedst for organisationen og for medlemmerne - aldrig: Hvad er bedst for mig selv. Jeg har en stærkt tro på, at den kurs, vi styrer organisationen ind i fremtiden på, er den rette. Det nemmeste ville være at styre efter status quo.

Anne Arhnung understreger flere gange, at hun har dygtige medarbejdere omkring sig.

"Det er også en leders opgave at kunne sammensætte et hold, der giver sparring, kan udfordre, og som er med i de beslutninger, vi ender med at tage«, siger Arhnung, som er velsignet med et lyst sind og priser sig lykkelig over ikke at have svært ved at genfinde energien, når der fra tid til anden er bump på vejen".

Faktaboks

Blå bog

  • Anne Lawaetz Arhnung er født i 1969.
  • Opvokset på Østlolland hvor hendes far var godsforpagter på Fuglsang Gods, ejet af fonden Det Classenske Fideicommis.
  • Startede på Ladelund Landbrugsskole, skiftede til jura-studier på Kbh Universitet.
  • Cand.jur. 1996.
  • Konsulent i Landbrugssraadet 1996-2002, direktionsassistent 2002-07, sekretariatschef 2007-09, områdedirektør 2011, 2012 medlem af direktionen. vicedirektør, adm direktør, siden oktober 2018 administrerende direktør i L&F.
  • Gift med mælkeproducent og formand for DLG, Niels Dengsø Jensen. To teenagedøtre fra et tidligere ægteskab.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle