Anonymt tip førte til fund af ulovlig medicin på minkfarm

Fødevarestyrelsen har fundet det ulovlige hormon melatonin hos en nordjysk minkavler, der får minkenes pels til at udvikle sig hurtigere. Det er Dansk Pelsdyravlerforening, som har tippet myndighederne.

Opdateret kl. 13:58 med flere oplysninger fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har ved en uanmeldt kontrol fundet et ulovligt hormon i en minkbesætning i Nordjylland.

Der er tale om hormonet melatonin, der får minkenes pels til at udvikle sig hurtigere, så pelsningen kan fremskyndes. Det skriver Fødevarstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det var et tip fra Dansk Pelsdyravlerforening, der ledte myndighederne på sporet af den ulovlige medicin.

Dansk Pelsdyravlerforening skriver i en kommentar til Landbrugsavisen.dk, at de tager afstand fra enhver brug af ulovlig medicin.

"I den konkrete sag har Dansk Pelsdyravlerforening modtaget en anonym henvendelse, som er sendt videre til myndighederne. Myndighederne har handlet hurtigt og effektivt, og det vil Dansk Pelsdyravlerforening gerne anerkende og takke for".

På den nordjyske minkfarm fandt Veterinærrejseholdet hormonimplantater i flere af minkene. Man skønner, at minkavleren kan have behandlet op mod 5.000 mink med det ulovlige hormon - heraf er 4000 minktæver og cirka 1000 er minkhvalpe, fortæller John Larsen, rejseholdschef for Veterinærrejseholdet, og oplyser at farmen er væsentlig større end de 5000 tæver.

Minkavleren er blevet politianmeldt.

Ikke fundet i 10 år

Melatonin er ikke lovligt at bruge til husdyr i Danmark. Hormonet anvendes til mennesker med søvnbesvær eller jetlag og er receptpligtigt.

Minkene har fået implantatet for at opnå en flottere pels. John Larsen fra Veterinærrejseholdet kan ikke mindes, at det ulovlige hormon er fundet i danske besætninger i de sidste 10 år.

"Det blev fundet sidste gang for over 10 år siden. Vi ledte efter det et par gange efterfølgende på baggrund af tip ligesom dette, men har ikke fundet noget før. Det sker forbavsende sjældent", siger John Larsen.

Med fundet er Veterinærrejseholdet dog blevet markant bedre til at finde implanterne, et cirka 4 mm langt silikonerør fyldt med medicin, som bliver lagt i minken med en injektion af kanyle. 

"Nu ved vi hvordan vi skal lede efter det, implanterne forsvinder ikke lige med det samme".

Pelsene kan sælges 

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har ud over politianmeldelsen forbudt minkavleren at flytte dyr og kadavere fra ulovligt behandlede dyr.

De 4000 minktæver bliver formentlig pelset inden for de næste par uger, hvor Veterinærrejsehold vil møde op til kontrolbesøg igen. 

"Det er intet i vejen med skindene. Når først minken er aflivet, og skindet rengjort og tørret er der ingen risiko". 

De døde dyr vil dog blive destrueret og kan dermed ikke bruges til dyrefoder. Der er dermed heller ikke nogen risiko for, at det ulovlige hormon ender i fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle