Ansatte får kursus i landbrugs-dansk

Det begynder ved kaffebordet: Agri Nord tilbyder skræddersyet sprog-undervisning ude på gårdene. Det skal fastholde og opkvalificere udenlandske medarbejdere.

Udenlandske medarbejdere i landbruget, som kan snakke med ved kaffebordet og kommunikere med vognmand og dyrlæge, falder bedre til og tør tage et større ansvar.

I en tid med mangel på arbejdskraft er det derfor en klog disposition at investere i at fastholde og opkvalificere medarbejderne ved at sørge for, at de lærer dansk. Også selv om det giver besvær i en periode.

Det mener Vittus Bernlow, teamleder HR & Rekruttering i Agri Nord. Her har man derfor indgået et samarbejde med sprogcentret A2B om målrettet sprogundervisning af medarbejdere ude på bedrifterne.

Underviser på gårdene

"Vi har problemer med at finde arbejdskraft, og der er mangel på bl.a. østeuropæere. Hvis vi skal fastholde og dygtiggøre de medarbejdere, vi har, er det vigtigt, de lærer dansk og kan indgå i danske arbejdsgrupper og kurser, - også når de vil være mellemledere", siger Vittus Bernlow.

"Det fungerer sådan, at vi har en lærer, der kommer ud på gårdene og underviser, i stedet for, at de skal stå og vente på en bus efter arbejdstid for at komme ind på den kommunale sprogskole. Dér synes de alligevel ikke, de får noget ud af det, fordi eleverne er så forskellige".

"Ude på gårdene oplever jeg tit, at der sidder to-tre danskere i den ene ende af bordet, og i den anden ende snakkes der rumænsk. Men det er vigtigt, at de kan grine med, når landmanden joker ved kaffebordet. Det er også et skridt i retning af at turde tage et større medansvar på bedriften".

Faktaboks

Agri Nord: Dansk giver fremtidsperspektiv

  • Manglen på arbejdskraft i landbruget har gjort det ekstra vigtigt at fastholde de medarbejdere, der allerede er i landet.
  • Der mener landboforeningen Agri Nord. Her har man indgået et samarbejde med et sprogcenter om at undervise medabejderne i målrettet landbrugs-dansk ude på gårdene.
  • »Det handler om at tilbyde medarbejderne et fremtidsperspektiv«, siger teamleder Vittus Bjernlow, Agri Nord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle