Antallet af brande i høsten er lavere i år

Der har ikke været nær så mange landbrugsmaskiner i brand i år, som sidste år. Sådan lyder det fra tre af de største forsikringsselskaber på landbrugsområdet.

Høstens ulykker med mark- og maskinbrande er blevet opgjort, og det tyder på god ro og orden. Sådan skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

"Vi oplever et stort fokus på løbende at tjekke maskiner, få dem smurt og blæst rene på trods af en travl høst. Den indsats skal de virkelig have stor anerkendelse for. Desværre er det ikke altid nok, men det mindsker risikoen for brand betydeligt, og det store arbejde med forebyggelse kan vi se i det samlede skadetal”, siger Gunnel Anderson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Der er hos Topdanmark blevet registreret cirka 50 brande i mejetærskere og pressere samt 13 markbrande i årets høst. Det er på niveau med 2019, hvor det samme antal brande i maskiner blev registreret.

Punktsikring i hver syvende

Vejret har været særligt tørt i en længere periode i løbet af høsten, men det lavere antal brande vidner om, at landmændene har haft styr på sikkerheden, lyder det fra Topdanmark.

Der har været installeret punktsikring i 7 ud af de mejetærskere, der har været brand i under årets høst. Det har medvirket til at begrænse følgeskaderne, så man forholdsvist hurtigt kunne genoptage arbejdet. 

”De fleste brande starter omkring motoren, og med et automatisk brandslukningsanlæg, som udløses ved den første flamme, kan skaden på maskinen begrænses markant”, siger Gunnel Anderson. 

En god indikator

Hos forsikringsselskabet Tryg har man ligeledes opgjort brandulykkerne for i år. Selvom statistikken ikke sætter brandene direkte i forbindelse med høsten, så giver tidspunktet for brandulykkerne en god indikation af, at det er foregået i høst, lyder det fra selskabet. 

I 2019 og 2020 er der fire gange så mange brande i landbrugsmaskinerne i august fremfor i juni og juli. I august 2020 har de registreret 20 brande, hvorimod der i 2019 var 24.

Skadeschef i Tryg, Charlotte Dietzer, mener, at landmændene er blevet bedre til at forebygge brande ved f.eks. at rense deres maskiner efter høst.

"Det er vores oplevelse, at de er blevet bedre til at vedligeholde maskinerne, og at flere har anskaffet sig pulverslukkere, så de bedre kan håndtere potentielt farlige situationer. Sidst men ikke mindst har flere landmænd i dag maskiner med fire trace, som giver dem mulighed for at gribe hurtigt ind, hvis uheldet er ude", siger hun.

Hos Gjensidige Forsikring har de registreret under 10 brande i landbrugsmaskiner i forbindelse med årets høst. Sidste år registrerede de 40 tilfælde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle