Antallet af konkurser falder pænt - svinepest er den store joker

Antallet af konkurser i landbruget er faldende og ser ud til at falde yderligere

Torsdag offentliggjorde Danmarks statistik tal for antallet af konkurser i landbrug, skovbrug og fiskeri i november.

Og de viser et pænt fald i forhold til november måned sidste år.

"Som vi tidligere har annonceret, begynder antallet af konkurser i landbruget nu at falde ganske pænt. I november var der 15 konkurser mod 22 i november sidste år. Målt som løbende 12 måneder, hvor der renses for sæsonudsving, er der tale om et fald fra 207 i maj 2019 til nu 183", siger Erhvervsøkonomisk chef hos Seges, Klaus Kaiser.

Årsagen til faldet i antallet af konkurser er fortsat den kraftige prisstigning på svinekød. Mælkeprisen er stabil på et niveau lidt over prisen i et ”normalår”, hvilket betyder, at de fleste mælkeproducenter er i stand til at skabe overskud. 

"Vi ser derfor også en faldende tendens inden for både mælke- og svinesektoren. Minkproducenterne, som har oplevet lave priser de seneste år, er ene om at opleve en stigning i antal konkurser", siger Klaus Kaiser.

De kommende måneder forventer han yderligere fald.

"Hvis vi kigger fremad tyder alt på, at vi de kommende måneder vil se et kraftigt fald i antallet af konkurser. Målt som løbende 12 måneder er det ikke urealistisk at have nået 150 om 3-4 måneder, og trenden vil stadig være faldende. Hovedårsagen vil fortsat være høje svinepriser og nogenlunde stabile mælkepriser på et fornuftigt niveau. Også minkbranchen ventes at nå bunden i 2020, hvorefter der sandsynligvis også sker en vending her", siger han.

Svinepest er joker

Selv om der er gode takter i landbruget er der mulige benspænd.

"Den helt store joker er, hvis Danmark bliver ramt af svinepest. Hvis det bliver tilfældet vender konkurstrenden inden for forholdsvis kort tid. Så også i forhold til konkursudviklingen er det en klar fordel for landbruget og samfundet i øvrigt, at der alle tilgængelige foranstaltninger tages i brug for at holde svinepesten ude af Danmark", slår Klaus Kaiser fast.

I oktober måned var der 13 konkurser indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri.

OBS. Klaus Kaisers sidste citat er ændret kl. 12.07. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle