Antallet af lange dyretransporter er eksploderet

På ti år er antallet af transporter med levende svin femdoblet. Dyrenes Beskyttelse kræver reglerne strammet.

Sidste år blev der sendt 9,4 millioner smågrise ud på transporter på mindst otte timer til typisk Tyskland, Polen eller Italien.

Det er en femdobling på 10 år - i 2007 var antallet af grise i lange dyretransporter på 1,9 millioner, mens det som bekendt i 2017 er 9,4 millioner, viser en aktindsigt fra Fødevarestyrelsen til Dyrenes Beskyttelse.

Direktør Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse kalder det en overraskende voldsom udvikling over kort tid.
"Vi behandler dyr som en vare, der bare bliver transporteret rundt. Men det er en vanvittig udvikling og giver store problemer for dyrene", siger hun.

Ifølge dyrlæge Ditte Eriksen fra Dyrenes Beskyttelse er der risiko for, at smågrisene under de lange trange transporter ikke kan ligge ned, og derfor kan de blive voldsomt udmattede.

vi ville kende til problemer

Sektordirektør hos Seges Christian Fink, ser de mange transporter som en del af en eksportsucces, fordi Danmark er verdensmester i at lave smågrise.

"Alle har jo en interesse i, at smågrisene kommer frem i god stand, da de skal fedes op efterfølgende. Jeg er helt sikker på, at vi ville høre om det, hvis der var massive problemer med utilfredse kunder i den anden ende", siger han.

Mette Herskin er seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og specialist i transport af dyr. Hun forstår godt bekymringen.

"Det er jo blevet til rigtig mange grise efterhånden. Samtidig ved vi meget lidt om, hvad grise i denne mindre størrelse tåler under transport. Næsten al den viden, vi har, stammer fra slagtesvin, der vejer det tredobbelte", siger hun.

Ifølge et ministersvar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg i april var der i 2015 for mange svin om bord på hver fjerde af de knap hundrede transporter, der blev tjekket ved en stikprøvekontrol.

Dyrenes Beskyttelse reglerne lavet om.

/ritzau/

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle