Apps erstatter papir på minkfarme

Data fra minkfarm og pelseri lagres automatisk, så de kan ses på både mobil, tablet, håndterminal og pc.

Mobiltelefonen er for alvor ved at vinde indpas i driften på minkfarme.

For tre år siden lancerede Farmlog app’en Farmlog Mink til brug mobiltelefon, tablet og pc. Med app’en kunne man blandt andet registrere foderforbrug, medicinforbrug og døde mink, og siden er flere funktioner kommet til.

Og for kort tid afslørede firmaet ePrint fra Tjæreborg, at de kan og vil mere end at printe avls- og hvalpekort. Derfor har de udviklet en række små programmer - de såkaldte apps - til brug på mobiltelefon, tablet, håndterminaler og pc.

I første omgang har de lanceret seks små apps under navnet fur.apps. Og Fra 1. januar er de klar med yderligere ni apps.

»Kort fortalt gør vi det let at gemme de håndskrevne data fra kortene på minkburene direkte på en mobiltelefon eller en tablet, mens man står ude på farmen,« fortæller Jesper Kristensen fra ePrint.

»Det gælder selvfølgelig de helt grundlæggende data fra avlskortene som kvalitet, vægt, renhed, farve, længde og hårlængde. Og fra hvalpekortene er det eksempelvis fødselsdato, antal levendefødte og dødfødte. Dertil kommer blandt andet registrering af dødsfald og en gyllelog. Og fra nytår er vi klar med blandt andet en log til fast gødning, registrering af behandlede mink, medicinforbrug og foderforbrug samt flytning af dyr og registrering af besøg på farmen«.

I Bramming har minkavler Jesper Christensen været med til at teste de nye apps fra ePrint. På minkfarmen har han 3.000 tæver.

»Som minkavler er der en række data, jeg simpelthen skal have styr på, enten fordi de er værdifulde for farmens økonomi, eller også fordi det er lovpligtigt at registrere dem«, siger Jesper Christensen.

Hidtil har han noteret tingene på kortene på burene og på små sedler, som han kom i lommen og tog med hjem.

»Det trælse var bare, at jeg bagefter skulle bruge tid på at bogføre tingene, før jeg kunne holde fri. Med de nye apps gør jeg arbejdet færdigt på mobiltelefonen ude på farmen, og registreringerne bliver løbende og automatisk gemt, når mobilen har kontakt til wifi eller et mobilnetværk, så jeg senere kan trække dem frem og se dem på både mobil, tablet, håndterminal og pc«.

Sparer tid og færre fejl

Jesper Christensen vurderer, at han sparer omkring en halv time om dagen - nogle gange under en halv time og i perioder en del mere - ved at registrere direkte på mobilen.

»Det er dejligt at slippe for tidsrøvende dobbeltarbejde. Derudover betyder den direkte registrering på mobilen, at der er færre fejlmuligheder, når jeg ikke længere skal føre registreringerne fra de små sedler over på pc’en. Og sidst, men ikke mindst, så er det dejligt at vide, at alle dagens registreringer allerede er gemt, inden jeg kommer hjem«, siger han.

Med fur.apps kan avls- og hvalpedata lagres for enkeltdyr ved at bruge mobilens kamera til at læse den unikke stregkode, der er på avls- og hvalpekortene.

Nogle af de apps, som Jesper er specielt glad for, er dem, der hjælper med at registrere de ting, der er lovpligtige.

»Jeg har både gylle og fast gødning. Hver gang jeg muger ud, kan jeg registrere det med et enkelt lille klik i appen. Og flydelaget i gylletanken kan jeg dokumentere med et billede, jeg tager med mobiltelefonen og lagrer i gylleloggen, der geo-tagger billedet, som bevis på, at billedet er af min gylletank. Det synes jeg er smart, og det giver god samvittighed«, siger Jesper Christensen.

App til pelseriet-

Når det bliver pelsningstid, ser han frem til at teste en helt ny app til at registrere flytning af dyr.

»Jeg har pelseri, men jeg er med i et skrabelaug et andet sted, og jeg skal notere, hver gang jeg flytter skind til og fra skraberiet. Det glæder jeg mig til at teste i den nye app«.

En anden ting, der bliver klar til 1. januar er fur.view, der ud fra de registrerede data kan fremstille kurver og søjler, der gør det lettere at overskue mange data.

»For eksempel kan fur.view vise en grafik over antallet af fødte hvalpe pr. dag og med opdeling på typer og stammer og med visning af antal hvalpe pr. tæve pr. type og pr. stamme«, fortæller Jesper Kristensen fra ePrint.

Jesper Kristensen oplyser, at ePrint er i dialog med Kopenhagen Fur om at lagre avlernes data hos Kopenhagen Fur.

Faktaboks

fur.apps

Basispakke

  • Vægtregistrering
  • Dødsfaldsregistrering
  • Gyllelog
  • Pelserikontrol (inkl. ABP)
  • Sæsonstart
  • Reproduktion

Propakke

  • Behandlingsregistrering
  • Medicinforbrug
  • Avlsdyrtælling
  • Foderforbrug
  • Flytning af dyr
  • Besøgsregistrering
  • Fast gødning
  • Selektion
  • Vedligehold

Intropris indtil 31.12.2017

  • Basispakke: 1.495 kr.
  • Propakke (inkl. Basispakke): 2.495 kr. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle