Arbejdstilsynet: Sikkerhed skal prioriteres i hverdagen

Det er det enkelte landbrugs opgave at undgå, at der sker arbejdsulykker, lyder svaret fra Arbejdstilsynet.

Hvad gør Arbejdstilsynet for at mindske arbejdsulykkerne hos landmænd? spørger Charlotte Poulsen om i sit brev.

»Det er det enkelte landbrug, der skal undgå, at der sker arbejdsulykker. Arbejdstilsynet fører stikprøve-tilsyn på omkring 1.000-1.500 landbrug om året. Ved tilsyn udpeger vi de steder på bedriften, hvor det typisk kan gå galt, og vi stiller krav til de sikkerhedsforanstaltninger, der skal anvendes. Men det er prioritereringerne i hverdagen, der er afgørende for, om arbejdet udføres sikkert, eller der sker ulykker på bedriften. Det er ikke svært at forebygge ulykkerne. Det handler om at indarbejde sikkerheden i de daglige arbejdsopgaver,« svarer forebyggelseskonsulent i ulykker i Arbejdstilsynet, Holger Delfs, på Charlottes Poulsens spørgsmål.

Han råder landmændene til at lade professionelle tagreparatører tage sig af arbejdet i højden.

»Fald fra højden er desværre, som Charlotte Poulsen beskriver i sit brev, ikke en usædvanlig arbejdsulykke i landbruget. Der er en tendens til, at landmænd reparerer tage og lofter selv og uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger,« siger forebyggelseskonsulenten.

Landbruget er i regeringens 2020-plan fokusområde på arbejdsmiljøområdet. Så fra 2017 og fire år frem vil Arbejdstilsynet sammen med branchearbejdsmiljørådet lave en særlig indsats i landbruget. Det tæller bl.a. kommunikationskampagner og en række målrettede tilsyn i branchen, fortæller Holger Delfs.

Byggebranchen har knækket sikkerhedskoden.

Landbruget kæmper med byggebranchen om den sørgelige førsteplads som erhvervet med flest arbejdsulykker. Modsat landbruget er byggebranchen mere synligt i byer og i landet, hvor der bliver holdt øje med sikkerheden og arbejdsmiljøet hele tiden.

»Vi havde i 2004-2005 et højt antal dødsulykker i byggebranchen. Der kom en massiv mediedækning, og den tidligere beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen, var ude og sige, at der skulle laves en fælles handlingsplan. Der kom forpligtigelser,« siger arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Mette Møller Nielsen forklarer, at selvom der stadig sker mange arbejdsulykker i byggebranchen, er flere af de komplicerede ulykker blevet høstet væk ved at have en fortsat fokus på sikkerheden.

Faktaboks

Byggeribranchen vs. Landbruget

Byggeribranchen: 140.000 beskæftigede

  • 2004: 16 dødsulykker 
  • 2005: 18 dødsulykker

Landbruget: 85.000 beskæftigede i 2007

  • 2004: 6 dødsulykker
  • 2005: 8 dødsulykker

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle