Arealet med økologiske sukkerroer mere end fordoblet på kun ét år  

På kun ét år er arealet med økologiske sukkerroer mere end fordoblet.

Alt tegner til, at den tredje høst af økologiske sukkerroer i Danmark slår de første to års høst.

For bare ét år siden var det ikke muligt at købe dansk økologisk sukker i butikkerne, men i 2019 har man kunnet putte dansk økologisk sukker i kaffen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Årsagen til at produktionen har taget fart, er, at Nordic Sugar i 2017 valgte at lave en ny produktionslinje til økologiske sukkerroer, og samtidig startede et udviklingsprojekt op med det mål, at fremme økologisk sukkerproduktion i Danmark, så danskerne fremover kan købe dansk økologisk sukker.

I fuld gang

I disse dage tages roerne op hos de ca. 30 danske økologiske sukkerroedyrkere, hvorefter de køres til Nordic Sugars fabrik ved Nykøbing Falster, hvor de bliver bearbejdet på under én uge.

Landmændene, som dyrker økologiske sukkerroer, kommer fra Fyn, Sjælland, Lolland og Falster.

"Rent økonomisk kan økologisk sukkerroeproduktion blive en god forretning for dyrkerne, da afregningsprisen er over tre gange så høj som for konventionelle dyrkere. Men det er ikke nemt at dyrke økologiske sukkerroer i Danmark, da de er meget følsomme over for ukrudt. Derfor har vi i projektet haft særlig fokus på, hvordan dyrkerne har kunnet bruge nye metoder til at bekæmpe ukrudtet. Vi følger med i dyrkernes forsøg med robotlugning og hjemmebyggede lugevogne, mens vi har forsøg med ukrudtsbrænding, strigling, radrensning, placering af organiske gødninger og forskellige roesorter mv. Det ser ud til, at det er lykkedes rigtig godt for mange af dyrkerne, da årets udbytte tegner til at blive rigtig flot",  fortæller Casper Laursen, SEGES Innovation Økologi, der er en af projektpartnerne. 

Fra 190 ha. til 450 ha. 

På de få år som projektet har kørt, er arealet med økologiske sukkerroemarker steget fra 190 ha i 2018 til 450 ha i år, og det har været et af målene i projektet. 

”Vi vil gerne være med til at skubbe udviklingen således, at nuværende konventionelle sukkerroedyrkere kan omlægge deres produktion til økologisk. Samtidig skal nuværende økologer også kunne dyrke sukkerroer, ” påpeger Casper Laursen. Projektets mål er, at der i år 2022 er 1.500 ha. med økologiske sukkerroer i Danmark.

Højværdiafgrøde produceret i Danmark 

Forsøget har vist, at økologiske sukkerroer er en højværdiafgrøde, for de landmænd, som har været opmærksomme og dygtige til at dyrke roerne.

Dækningsbidrag II pr. ha. viser en pris på 8.200 kr. Men det kan hæves til 20.000 kr. pr. ha, hvis omstændighederne er tilstede.

Udbytterne varierer meget fra landmand til landmand. De bedste marker har i 2018 givet 58,7 ton rene roer pr. ha og et sukkerindhold på gennemsnitligt 16,6 pct. Det nærmer sig med små skridt konventionelle udbytter, og det giver et meget tilfredsstillende dækningsbidrag. Andre har været mindre heldige og har tabt kampen til ukrudtet med lave udbytter til følge, eller har ikke kunnet skaffe mandskab til manuel lugning af roerne.

Man afventer stadig tallene fra 2019. 

Årets produktion af økologiske sukkerroer bliver i de næste uger bearbejdet hos Nordic Sugar, og sukkeret vil være at finde i butikkerne fra 2020.

For Morten Helsted fra Duesminde ved Rødby har det været en god oplevelse med de økologiske sukkerroer i år. 

"Sidste år havde vi problemer med lus, som var hårde ved roerne, men det har ikke været tilfældet i år. Den store udfordring er ukrudtsbekæmpelse, og det har vi efterhånden fundet opskriften på. Det handler om god forberedelse af såbed, maskinel lugning og så håndlugning, hvor vi har 15 personer i gang ad gangen på vores hjemmebyggede luge-vogne,” forklarer Morten Helsted.

Han omlagde sit landbrug til økologi i 2017 efter 11 år som konventionel planteavler.  

"Økologiske sukkerroer er jo en specialafgrøde og som med mange andre specialafgrøder, så kræver det mere arbejde og gerne lidt hjælp fra vejret, at få til at fungere, men det gør det jo også til en sjov udfordring for mig som landmand. Men der skal også være en økonomisk gevinst, som står mål med det store arbejde, der ligger i at dyrke roerne, og især risiciene, der ligger i den store variation, der kan være i udbyttet fra år til år", forklarer Morten Helsted.

Han har besluttet sig for at tage mindst et år mere med de økologiske sukkerroer, men understreger, at afregningsprisen ikke må blive lavere, end den er i dag.

Deltagerne i udviklingsprojektet er, Nordic Beet Research (NBR), SEGES Økologi Innovation, Mertz A/S, 
F. Poulsen Engineering, Aarhus Universitet, Økologisk Vkst og Nordic Sugar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle