Arla øger kontrollen: Flere besøg og indberetninger til ejerne

Senest på tirsdag skal mælkeproducenterne indberette svar på 119 spørgsmål i ny egenkontrol. Viser den udsving, kommer der kontrolbesøg.

Flere kontrolbesøg - og mere gennemsigtighed til forbrugerne om, hvad der foregår på bedrifterne.

Med en ny opdatering af kvalitetsprogrammet Arlagården øger Arla nu både kontrollen af andelshaverne og mængden af oplysninger, der skal indberettes til mejeriselskabet.

Det sker ved, at samtlige knap 10.000 andelshavere fremover hvert kvartal skal svare på 119 spørgsmål om deres bedrift i en såkaldt egenkontrol. Første gang, der er frist, er på tirsdag den 2. juni.

Samtidig øger mejeriselskabet den mængde af kontrolbesøg, der gennemføres. Hvor Arla tidligere har gennemført besøg på bedrifterne hvert tredje år, skrues der nu op for hyppigheden.

Schweizere kommer på kontrol

Det betyder, at mælkeproducenterne herhjemme og i Arlas øvrige ejerlande, fremover vil få besøg, hvis deres egenkontrol viser uregelmæssigheder. Derudover vil der årligt gennemføres en række stikprøvebesøg, hvor der gives besked 48 timer i forvejen.

De såkaldte audits foretages af et uafhængigt og certificeret firma fra Schweiz, SGS.

”Egenkontrollen er en slags påmindelse til os landmænd om løbende at bekræfte, at vores køer er sunde og raske, og at vi fastholder en høj mælkekvalitet. Samtidig kan vi som landmænd bruge databasen som inspirationskilde til benchmarking og forbedringer. Det vil også gøre det muligt for andelsselskabet hurtigt at tilbyde støtte, hvis en landmand har behov for yderligere hjælp for at kunne leve op til vores fælles standarder,” siger Jan Toft Nørgaard.

Han understreger, at kvalitetsprogrammet er vigtigt for mejeriselskabet.

”Siden vi indførte Arlagården for 17 år siden, har programmet været en af vores største styrker og vigtigste konkurrencefordele. Men vi skal fortsætte med at udvikle os. Vi ved, at forbrugernes forventninger om bæredygtige fødevareprodukter i høj kvalitet er stigende, og at regeringer over hele Europa ønsker at se positive forandringer i branchen", udtaler formand Jan Toft Nørgaard i en pressemeddelelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle