Arla: Alle valg udskydes et år

Markant opbakning blandt Arlas folkevalgte til, at valg til selskabets organer først gennemføres om et år.

162 af 187 repræsentanter stemte i dag for, at samtlige valg i Arlas demokratiske systemer udsættes med et år.

Dermed skal der ikke som ellers planlagt gennemføres valg i mejeriselskabets ejer-system i foråret, sådan som vedtægterne ellers forlanger det. Det erfarer LandbrugsAvisen, og er nu bekræftet af Arla.

Med 162 stemmer for og bare 20 imod på dagens ekstraordinære repræsentantskabsmøde, afholdt online blandt Arlas 175 valgte repræsentanter samt 12 medarbejderrepræsentanter, var der nemlig markant opbakning til et svensk forslag om at udsætte valghandlingerne med et år på grund af corona-situationen.

De 38 svenske repræsentanter bag forslaget mener nemlig, at det er afgørende for demokratiet at kunne mødes rigtigt og ikke "kun online", når der skal afholdes valg til Arlas kredsråd, nationale råd, repræsentantskab og i sidste ende bestyrelse.

Krævede tre ud af fire

Der skulle bruges absolut flertal, eller 75 procent opbakning til udskydelsen, idet forlængelsen krævede en såkaldt vedtægtsafvigelse.

Det skyldes, at valgene ifølge Arlas vedtægter kræves afholdt med to års mellemrum, og ordinært skulle være afholdt her til foråret.

Forslaget om at udskyde hele valghandlingen blandt Arlas 10.000 andelshavere kom i hus med 89 procent opbakning, og bestyrelsens eget forslag kom aldrig til afstemning.

Formand: Viser demokratiets styrke

Arlas bestyrelse har ellers tidligere fortalt, at man havde sat en større proces i gang internt i Arla for at blive klar til at kunne gennemføre de mange valg i de i alt syv lande trygt, ordentligt og sikkert online for alle de af Arlas knap 10.000 andelshavere, der måtte ønske at stemme. 

Formand for Arlas bestyrelse, den danske mælkeproducent Jan Toft Nørgaard udtrykker i en skriftlig kommentar, at han oplever afstemningen som en styrke for demokratiet.

”Demokratiet er hjørnestenen i andelsselskabet, og i dag viste den sin styrke. På et ekstraordinært møde har Arlas repræsentantskab – som er øverste myndighed – besluttet at udsætte kommende valg til alle selskabets organer, herunder repræsentantskabet og bestyrelsen med et år", lyder det.

"Det sker, fordi vi ikke kan fysisk kan mødes på grund af Covid-19, som vi plejer i løbet af foråret, hvor vi ellers ville have afholdt valgene. Mødet i dag viser, hvor vigtigt mine kolleger synes det er, at vi kan se hinanden i øjnene og have værdifulde diskussioner, så jeg forstår udmærket repræsentantskabets beslutning og glæder mig også til vi fysisk kan mødes igen", konstaterer han.

Opdateret kl. 16.50 med kommentar fra Jan Toft Nørgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle