Arla-chef: Derfor steg priserne så meget på vigtig mælkebørs

I Kina har virologer anbefalet mælk under coronakrisen. Det kan nu mærkes på afsætningen på vigtig mælkebørs, forklarer Arlas råvare-boss Thomas Carstensen.

Det er kineserne, der lige nu trækker den toneangivende mælkebørs Global Dairy Trade (GDT) op - og dermed kan trække både mælkepriser og mælkeproducenternes mundvige i positiv retning.

Sådan vurderer Arlas chef for global råvarehandel, Thomas Carstensen, situationen, efter at GDT denne uge sprang opad med hele 15 procent i indeks og landede samlet set på det højeste niveau siden 2014 prismæssigt.

"Det er kinesisk efterspørgsel, der har drevet priserne op på GDT. Kineserne har købt 80-90 procent af de mængder, der var til rådighed, og de har budt priserne op, fordi spændet mellem lokalproduceret mælk i Kina og importeret pulver var blevet for stort", vurderer han.

"Den kinesiske mælkeproduktion er nogenlunde på niveau med den tyske, selv om de er 15-20 gange så mange mennesker. Her under coronakrisen har de kinesiske virologer sagt "drik noget mælk, det er godt for dig", og det kan ses på efterspørgslen. Lokalproduceret mælk i Kina er nu tilbage på niveauerne fra 2014", forklarer Thomas Carstensen.

I Kina er de lokale mælkepriser steget med 1 procent om måneden de seneste 6-7 måneder, forklarer Arla-chefen.

Det betyder, at kinesiske virksomheder ser sig om efter alternativerne, der især er sødmælkspulver, som også er GDT-auktionens suverænt største produkt. Derimod har prisudviklingen på de øvrige produktgrupper på GDT ikke været nær så markant.

"Kineserne har netop fejret kinesisk nytår, hvor de har været på restauranter og spist i foodservice. Derfor kigger nogle på en relativt lav lagerbeholdning nu. Samtidig er al logistik og rederidrift ramt af coronapandemien. Vi kan se, at containerne står de forkerte steder i verden, og det forsinker fragttiderne fra måske de normale 8 uger til op til 12 uger. Det gør, at nogle måske køber lidt ekstra ind", vurderer han, men tilføjer så:

"Vi har før set, at kineserne har købt ind til lager, blandt andet i 2014. Denne gang vurderer jeg, at forbruget også er der", siger han.

Nu kommer armlægningen

Thomas Carstensens afdeling i Arla håndterer al trading og industrisalg af op omtrent 20 procent af mejerikoncernens samlede mælkemængde.

Her gør man også brug af GDT-auktionen, dog langt fra i så stort omfang som mejerikoncernen Fonterra, der ejer auktionsplatformen på New Zealand.

Hver fjortende dag sætter mejerier fra hele verden partier af skummetmælks- og sødmælkspulver, smørolie, smør og andre mejerivarer på auktion - oftest med levering to til tre måneder senere til kunderne.

I forhold til den samlede mængde af mælk, der er til rådighed i verden, er mængderne små. Især på denne årstid, hvor Fonterras mælkeproduktion begynder at svinde ind igen efter sommertidens peak. Men auktionen er trendsættende, fordi den indikerer, hvor meget over- eller underproduktion af mælk, der er i verden. Derfor er auktionens niveau den bedste, omend ikke en entydig markør for den forventede prisudvikling.

Thomas Carstensen må og kan ikke sige noget om, hvordan det store hop på 15 procent op vil påvirke Arlas mælkepris.

- Men kan man gå hen og blive lidt småoptimistisk på mælkeprisens vegne på baggrund af det her?

"Jeg kan sige så meget, at man ikke kan have store ubalancer i lang tid på markederne. Man kan ikke have nogle produkter, der er meget dyre og noget, der er meget billigt. Så finder vi en ny balance, ved at der sker skift i produktionen for eksempel eller at en eller anden må give sig. Den balance leder vi lige nu efter, hvor den skal ligge. Det vil tage lidt tid, før det filtrerer sig ned gennem systemerne og udfaktureres til slutbrugerne".

- Så der lægges arm lige nu?

"Ja. Vi må se på den næste auktion, hvordan udviklingen vil være der".

- Men det er vel ikke, fordi der er for meget mælk? Mælkeproduktionen er stagnerende flere steder?

"Det er et faktum, at mælkeproduktionen er stagnerende. Udviklingen i omkostningerne, såsom foderpriserne gør, at den balance vi har lige nu, ikke er holdbar. Den skal ændres og den armlægning foregår lige nu. Der er vi nok ikke de eneste, der ser det på den måde".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle