Arla-chef: Vi skal være glade, frem for at se hullerne i osten

Peder Tuborgh glæder sig over politikernes klimaaftale og vil ikke forholde sig til dens mulige mangler.

Spørger man Peder Tuborgh, topchef i Arla Foods, om hvad han ikke er særlig glad for i gårsdagens politiske klimaaftale for dansk landbrug, får man et klart udvigende svar.

For ifølge den administrerende direktør er der kun grund til at se på det positive.

"Det er en rigtig flot aftale. Det var fuldstændig afgørende, at vi fik en bred aftale hen over midten, så vi nu har rammerne og målene for, hvad vi skal arbejde hen mod. Og vi ved, at de ikke ændrer sig de næste ti år", slår Peder Tuborgh fast.

"Vi har fået en aftale, der peger fremad og giver udviklingsmuligheder, og som viser, at landbruget er en del af løsningen og ikke en del af problemet. Vi skal være glade for, at den her aftale er lavet, frem for at interessere os for hullerne i osten".

Der bliver stillet bindende mål op, hvilket har været omdiskuteret. Hvad tænker du om det?

"At man sætter sig nogle mål, som man også er forpligtet af, er ikke en nyskabelse og bør ikke være et problem, men vi taler om noget ude i en fremtiden og hvor man ikke kender alle svar eller virkemidler. I den sammenhæng kan det føles ret usikkert at forpligte sig på nuværende tidspunkt. Det er meget menneskeligt, men det var nu engang det muliges kunst".

Er det realistisk at nå målene?

"Ja, det er det. Der er virkemidler, og nogle af dem er svære. Men vi ved, hvad der skal arbejdes med, nu handler det om at få den viden bredt ud. Nogle landmænd er i gang, nogle med noget og andre med andet. Vi kan komme langt med at dele erfaringer og udvikle. Derudover skal der ny innovation og teknologi til. Det er på ingen måde ukendt land, men det handler meget om, at vi får gjort det på en måde, så alle kan være med".

Er der penge nok med i aftalen?

"Det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg konstaterer, at der er kommet nye penge, og 3,8 mia. kr. ligger nogenlunde inden for skydeskiven for, hvad man kunne ønske sig. Vi er nok ikke helt på plads med alt inden for innovation og udvikling, men virksomhederne har jo også midler. Det er for tidligt at sige, om der er penge nok, men man er kommet et godt stykke vej her".

Hvad betyder aftalen for Arlas andelshavere?

"Det er helt afgørende, at der er nu er kendte rammer, så langt øjet rækker og man ved, at det står på et solidt fundament. Når vi har en så bred aftale, skaber det ro, så vi kan udvikle os, både landmænd og virksomheder".

100.000 hektar landbrugsjord skal udtages. Det er jo bredt - hvordan vil det påvirke produktionen?

"Jeg håber, at man finder kloge løsninger på det, således at de landmænd der skal afgive jord, kan udvikle deres produktion og fortsætte på anden vis. Det afgørende er, at der er penge med. Jeg synes, at man bliver nødt til at anerkende, at der er penge med i aftalen. Sådan så det ikke ud til at ende for en måned siden, så det er godt, at man har fået forhandlet det hjem".

Du har udtalt, at nu er det "fuld fart frem" på klima. Hvad skal I sætte i gang nu?

"Jamen, vi er i gang, og alt det, vi har i gang, kan fortsætte ufortrødent, både vores klimatjek og forskning. Alt det, vi arbejder med, og som landmændene arbejder med, kan betale sig. De investeringer vi laver, gør vi jo med et lang sigte, og nu ved vi, at rammerne står på et solidt fundament".

Ser du nogen tidsler i aftalen for Arla og landmændene?

"Det er der sikkert, men det er ikke minepointer. Man kan altid finde ting at pege på,men det er ikke relevant. Det relevante er, at der er en bred aftale, med nye penge. Den danner en bro mellem mange forskellige politiske synspunkter. Og den bro ser fornuftig ud".

Jais Valeur fra Danish Crown foreslår, at erhvervet nu sætter sig sammen på tværs og reflekterer over, hvordan man fælles når i mål. Hvad tænker du om det forslag?

"Det er vi allerede i gang med. Jais og jeg taler meget sammen. Vi arbejder med fælles datasystemer blandt landbrugets selskaber og der er rigtig meget dialog på tværs".

"Men det er da fuldstændig rigtigt, hvad han siger. Det er vigtigt, at alle forstår, at vi kun lykkes, hvis sektoren trækker på samme hammel. Det oplever jeg så faktisk også. Der er meget .erfaringsudveksling og flere forskningsprojekter end nogensinde før. Vi når det, hvis vi står sammen".

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle