Arla hæver efterbetalingen til andelshaverne betydeligt

Et stærkt 2022-resultat betyder at efterbetalingen lander på 2,2 eurocent, hvilket er i tråd med Arlas nye konsolideringspolitik.

Andelshaverne hos Arla får udbetalt 2,2 eurocent (16 øre) pr. kilo mælk i efterbetaling for regnskabsåret 2022.

Det skriver Arla i sin regnskabsmeddelelse, som er offentliggjort torsdag morgen.

Efterbetalingen ligger over målet og kommer efter et år, som har været præget af ikke mindst høje inflationsrater, og hvor Arlas gennemsnitlige acontomælkepris steg med 40,5 procent til 52,0 eurocent (3,87 kroner) pr. kilo i 2022. 

Efterbetalingen er i tråd med Arlas nye konsolideringspolitik, og hvor efterbetalingen for første gang udbetales i to rater i september 2022 og marts 2023. I september i forbindelse med halvårsregnskabet udbetalte Arla 1 eurocent til andelshaverne i efterbetaling. 

Samtidig har det højere afkast været med til at lette presset hos mælkeproducenterne, som har måtte kæmpe med skyhøje produktionsomkostninger som følge stigende priser på foder, gødning og energi.

- 2022 var domineret af inflation og usikkerhed for både selskabet og vores landmænd. På trods af dette udfordrende miljø leverede vi solide resultater, samtidig med at vi gjorde vigtige fremskridt inden for bæredygtighed. Som andelsselskab tog vi et historisk skridt i 2022 med beslutningen om at indføre et bæredygtighedstillæg, der binder den enkelte landmands mælkepris til bæredygtighedsinitiativer og -resultater. I alt vil der blive omfordelt op til 500 millioner euro hvert år, hvilket demonstrerer vores ambition om at være på forkant med progressiv mælkeproduktion, udtaler Arla Foods' bestyrelsesformand, Jan Toft Nørgaard, i en pressemeddelelse.

Resultat i den lave ende af mål

Arlaindtjeningen, som er udtryk for den værdi, Arla tilfører hvert kilo ejermælk, var 55,1 eurocent/kg (4,10 kroner), hvilket er en stigning på 38,8 procent i forhold til 2021.

Samlet steg Arlas omsætning steg med over 23 procent til 13,8 milliarder euro (103 milliarder kroner).

Omsætningen var stort set drevet af prisstigninger, hvor et stagnerende udbud og en stabil efterspørgsel medførte stigende markeds- og detailpriser, hvilket bidrog positivt til stigningen.

Nettoresultatet, som fordeles til Arlas ejere i flere europæiske lande, nåede i 2022 op på 382 millioner euro (2,9 milliarder kroner) eller 2,8 procent af omsætningen. 

Det er dog i den lave ende af Arlas mål om at ligge mellem 2,8 og 3,2 procent. 

Efterbetalingen på 2,2 eurocent skal endeligt vedtages af Arlas repræsentantskab i løbet af februar.

Opdateret klokken 08.33 med kommentarer fra formand Jan Toft Nørgaard og mere om regnskabet.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle