Arla i klima-offensiv: Køber CO2-kvoter til al dansk økomælk

90 mio. liter øko-produkter til de danske butikker skal købes CO2-neutral med kompensation. Arla afholder selv hele udgiften.

Fra mandag vil al økologisk mælk og mejeriprodukter solgt under Arla-brandet være CO2-kompenseret for den udledning, der måtte være ved produktionen.

Det melder Arla, der med det nye iniativ vil komme landets "utålmodige forbrugere" i møde.

Konkret vil Arla købe sig til investeringer i skovprojekter i Østafrika og Sydamerika, sådan at udledningen fra den danske økoproduktion udlignes via øget optag af CO2 i disse områder. 

"Vi har nogle forbrugere, der er meget utålmodige og i særdeleshed kan vi se, at de forbrugere, der køber økologiske produkter er nogle af dem, der fokuserer mest på at reducere deres klimapåvirkning. Derfor vælger at vi at starte med økologien", forklarer direktør med ansvar for Arlas innovation og CSR-arbejde, Hanne Søndergaard.

Pengene kommer fra Arla

I alt der skal der med en nuværende udledning fra mælkeproduktionen af de 90 mio. liter mælk kompenseres for en asamlet udledning på 123.000 tons CO2. Hvor stort et beløb, som Arla dermed sender til skovprojekter i andre verdensdele, vil Hanne Søndergaard ikke sætte tal på.

Pengene kommer dog fra Arlas egne kasser.

"Det, der er vigtigt at sige er, at det er en investering, vi gør nu i økologiens fremtid. Og så vil det blive en del af den dialog, vi har med vores kunder om, hvad økologien skal koste fremadrettet. Målet er, at det her skal blive en del af prisen på produkterne", forklarer hun.

Arla-bossen afviser, at øko-noteringen til landmændene vil blive ændret som følge af klimakompensationen.

Kæder hilser velkommen

Mælken vil fra den kommende uge komme ud i samtlige kæder i Danmark, hvor der sælges Arlas Øko-brand. Dette omfatter landets største butikskæder, undtaget Coops butikker.

"Vi har været ude at præsentere det her og kæderne har modtaget det rigtig godt. De har også et ønske om at få produkter på hylderne, så de kan tilbyde deres forbrugere produkter med et forbedret klima-aftryk", forklarer Hanne Søndergaard.

Hun understreger, at Arla kommer til at markere tydeligt, at mælken ikke er CO2-neutral, men derimod CO2-kompenseret. Dermed håber Arla, at de kan undgå den massive kritik, der førte til en tilbagetrækning, af Naturmælks lancering tidligere på året af en såkaldt "klimamælk".

"Der vil komme diskussion af vores lancering, det er jeg slet ikke i tvivl om. Vi føler, at vi har gjort alt, hvad vi kunne for at sikre, at vi har fået verificeret vores regnemetode og også har den højeste standard i de projekter, vi har valgt. Vores feedback lyder på, at vi har gjort, alt hvad vi kan, for at sikre, at kompensationen finder sted", mener Hanne Søndergaard.

At det er økologien og ikke den konventionelle mælk, der får tiltaget - ligesom Arla også gjorde det sidste år i Sverige, mener hun er oplagt.

"Vi har en væsentlig volumen i økologien og økologien er vigtig for os. Samtidig skal vi fremtidssikre økologien, som får mere konkurrence. Dem, der køber økologien, er den forbrugergruppe, der interesserer sig rigtig meget for klima. Derfor er der en større risiko for, at de hopper over i noget andet", forklarer Hanne Søndergaard.

Faktaboks

  •  Arla ØKO mælk, yoghurt og smør bliver nu klimaneutral under navnet CO2e-neutral – udlignet med køb af klimakreditter. 
  • Arla sælger hvert år 90 mio. liter mælk i Arla ØKO-serien, der bliver til drikkemælk, yoghurt og smør. Det svarer til en samlet udledning på 123.000 tons CO2e i produktionen, der nu kompenseres. 
  • Klimakompensationen sker via tre skovprojekter i Østafrika, Amazonas i Brasilien samt i Indonesien. 
  • Projekterne er stemplet Verified Carbon Standard, som er en globalt anerkendt standard inden for klimakompensation.
  • Forleden meldte Arla også, at man fjerner plast-skruelåget fra økomælken. Det giver en årlig CO2-reduktion på i alt 740 tons. 
  • Arla har et mål om at reducere CO2e-udledningen med 30 pct. inden 2030 og blive 100 pct. klimaneutrale inden 2050.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle