Arla indfører mere bæredygtigt emballage i Europa

Arla skifter i år til biobaseret plast i 600 millioner mælkekartoner og har gjort 560 millioner yoghurtbægere genanvendelige. Det sparer miljøet for 7.330 tons CO2.

Mejeriprodukterne i de europæiske køleskabe bliver nu endnu mere miljøvenlige.

Inden årets udgang har Arla skiftet til biobaseret plast i 600 millioner mælkekartoner og gjort 560 millioner yoghurtbægere genanvendelige. Det sparer miljøet for 7.330 tons CO2. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

"Vi vil gerne hjælpe forbrugerne til at leve mere bæredygtigt og have det godt med de madvarer, der står i deres køleskabe. Mælk og yoghurt er øverst på vores liste over emballage, der skal gøres mere bæredygtig, fordi de ofte er på indkøbslisten og derfor også vigtige for vores detailkunder. Vores tilstedeværelse i hele Europa gør, at vi kan rulle tiltagene ud på flere markeder på samme tid," udtaler koncerndirektør for Arla i Europa, Peter Giørtz-Carlsen.

Tiltaget er det første store skridt i Arlas nye strategi for bæredygtig emballage. Strategien indeholder et delmål om at reducere CO2-udledningen med 30 procent inden 2030, og Arla forpligter sig i første omgang til at reducere CO2-udledningen fra sin emballage med ca. 8.000 tons om året frem til 2030.

Ambitionen er, at al emballage skal være CO2-neutral inden 2050 i tråd med det overordnede klimamål om at hele virksomheden skal være CO2-neutral inden 2050.

Genbrug af yoghurtbægere

Den nye emballage vil være i butikkerne på Arlas seks største europæiske markeder: Sverige, Danmark, Finland, Holland, Tyskland og Storbritannien. 

Omlægningen fra fossilbaseret til biobaseret plast udvundet af sukkerrør eller træaffald gør, at de 600 millioner Arla mælkekartoner, ud over at være 100 procent genanvendelige, udleder 25 procent mindre CO2 til atmosfæren sammenlignet med deres forgængere.

Overgangen til genanvendelig plast i yoghurtbægrene betyder, at bægrene kan genanvendes, hvis der findes retursystemer på markederne til at understøtte det.

Men med bæredygtig emballage følger der praktiske udfordringer. For eksempel skal emballagen beskytte fødevaren, samtidig med at den bevarer fødevarens kvalitet og friskhed, så man undgår madspild.

"Mere end 90 procent af forbrugerne mener, emballagen skal kunne genanvendes, og de ønsker, at det skal kunne gøres via deres lokale retursystemer. Det har været en vigtig drivkraft for vores initiativer. I dag kan omkring 90 procent af vores emballage genanvendes på ét af vores kernemarkeder, og vores mål er, at det skal være muligt at genanvende al vores emballage på alle vores kernemarkeder inden 2025," siger Peter Giørtz-Carlsen. 

Nået i mål for 2019

Siden 2005 har Arla reduceret CO2-udledningen fra emballage med 25 procent, svarende til at selskabet har sparet atmosfæren for 123.000 tons CO2.

"Vi har gennem årene indført mange tiltag, der har gjort vores emballage mere miljøvenlig. Men der er ingen tvivl om, at dette års tiltag, der gør mere end en milliard enheder endnu mere miljøvenlige, er det største nogensinde. Sammen med andre mindre tiltag betyder det, at vi når vores mål for reduktion af CO2-udledning fra emballage i 2019. Men vi skal levere en tilsvarende reduktion hvert eneste år fra nu, så vi er allerede ved at planlægge næste års tiltag," siger Peter Giørtz-Carlsen.

Tidligere tiltag har omfattet reduktion af emballagens vægt, et skifte til biobaseret plast, inddragelse af genbrugsmaterialer og udskiftning af drivhusgasintensive materialer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle