Arla: Mælkeprisen bliver afhængig af klimatjek

Der bliver kontante fordele ved at gennemføre klimatjek hos Arla fremover. Målet er reduktioner på gårdniveau på tre procent årligt.

Fremover bliver mælkeprisen til Arlas andelshavere afhængig af, om man har gennemført et klimatjek fra selskabet.

Det oplyser Arla i forbindelse med, at man offentliggør en ny plan for at sætte øget skub på CO2-reduktionerne fra mælkeproduktionen.

Arlas cirka 9.900 andelshavere bliver nemlig fremover "aflønnet" ud fra, om man har gennemført et klimatjek eller ej.

Helt præcist bliver en eurocent per kilo - altså omkring 7,45 øre/kg af den nuværende mælkepris kun udbetalt, hvis landmanden har gennemført en kortlægning af bedriftens køer, produktion, foderforbrug, energi og brændstof samt andre oplysninger til brug for en opgørelse af bedriftens klimapåvirkning.

Disse data skal Arla bruge til at skabe et af verdens største sæt af eksternt verificerede klimadata fra mælkeproduktion. Tanken er, at mejeriselskabet vil anvende dem til benchmark, videndeling, og andre analyser.

Formand for Arla Jan Toft Nørgaard pointerer, at det ikke bliver obligatorisk for landmændene at deltage.

"Det er et tilbud til vores medlemmer. Det er ikke et krav, at man skal deltage, men det er også en mulighed for at vise, hvad man kan på sin gård. Og vi får lavet en baseline for, hvordan det går i vores produktion", forklarer formanden og tilføjer:

"Vi er blandt de dygtigste i verden på mælk. Vi udleder i gennemsnit 50 procent mindre CO2 per liter mælk end det globale gennemsnit. Og Arlas landmænd har allerede reduceret deres udledning med 24 procent siden 1990, men vi ved, at det ikke er nok".

Med i mælkeprisen fra sommer

Helt konkret får de 9.900 mælkeproducenter tilbuddet om at gennemføre et klimatjek i starten af det nye år, når programmerne er klar. Hvis man vælger at udfylde registreringerne af de mange parametre på bedriften, vil man bagefter få tilbud om et besøg fra en rådgiver, der kan vejlede i, hvordan man som landmand kommer videre med klimareduktioner.

Fra næste sommer vil klimatjekket figurere på mælkeafregningen som en selvstændig linje og én eurocent i betaling per kilo - hvis man altså har gennemført det.

Målet ifølge en pressemeddelelse om klimatjekket fra Arla siger, at landmændene i gennemsnit skal reducere deres udledning med tre procent om året de kommende år, hvis Arla skal nå målet om en reduktion på 30 procent inden 2030 i den samlede mælkeproduktion.

Målsætningen er en klimaneutral mælkeproduktion i 2050, meldte Arla ud tidligere på året.

Jan Toft Nørgaard fortæller dog, at man ikke har lagt sig fast på, hvordan disse mål nås fra Arlas side. Ej er det heller besluttet, hvor ofte klimatjekket skal gennemføres.

"Nu er det vigtigt, at vi får en baseline, så vi ved, hvor meget vi skal levere inden 2025 og 2030. Efterfølgende skal vi så være enige med hinanden om, hvordan vi sikrer, at vi bevæger os. Men der er lagt op til regelmæssige klimatjek, så vi ved, hvor vi står", siger formanden.

Jan Toft Nørgaard har selv gennemgået tre klimatjek fra Arla.

"Den første var en øjenåbner, og jeg fik en del feedback fra min konsulent. Fra det første til det tredje har jeg flyttet mig gevaldigt. Samtidig er det langt hen ad vejen en dobbelt bundlinje. Det er endnu mere spændende, fordi der også er penge i det for mig", siger han og peger på, at det, der giver mening på klima-kontoen også ofte giver ekstra penge til landmanden selv, fordi det er mere effektiv drift.

- Hvor meget tid tager det at gennemføre et klimatjek?

"Det kan ingen sige konkret. Vi er undervejs med de it-værktøjer, der skal bruges. Men for en eurocent per kg mælk, så er der plads til at bruge en del tid på det - men det bliver ikke dagevis", siger Jan Toft Nørgaard.

Arla gennemførte de første klimatjek i 2013 blandt andelshaverne. Siden er op mod 5000 gennemført - heraf 1.350 i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle