Arla 'meget skuffet' over nederlag ved amerikansk domstol

Arla gik med reklamekampagne i kødet på amerikansk brug af væksthormonet RBST, men en domstol erklærer nu dele af kampagnen for ulovlig.

Arlas europæiske kvæg får ikke RBST (recombinant bovine somatotropin).

Væksthormonet er til gengæld lovligt at bruge i USA, og derfor har Arla i foråret sat gang i en storstilet kampagne på 200 mio. kr. i USA, hvor mejeriet - blandt andet - gør opmærksom på, at deres flødeost er lavet på køer uden brug af RBST.

Nu har en domstol givet en RBST-producent medhold i, at dele af reklamekampagnen, kaldet 'Live Unprocessed', er ulovlig, skriver Fødevarewatch.dk.

Det er farmaceut- og fødevareselskabet Eli Lilly Elanco US Inc., som har fået medhold i en præjudiciel afgørelse ved den amerikanske distriktsdomstol Eastern District of Wisconsin. En anden del af kampagnen handler om tilsætningsstoffet xanthan.

I en erklæring kalder chefen for Arla U.S., Donald Stohrer Jr., sig meget skuffet over afgørelsen og oplyser, at Arla anker.

Theis Brøgger, kommunikationschef for Arla, mener, at det er nyt, at Arla oplever modstand fra kemiproducenterne.

"Vi ser det som, at den amerikanske fødevareindustri oplever vores produkter og reklamer, som en reel trussel, fordi det for alvor er begyndt at betyde noget for forbrugerne, om produkterne de indtager indeholder kunstige tilsætningsstoffer. Det er derfor, vi nu ser juridisk opmærksomhed fra fødevareindustrien," siger Theis Brøgger til Fødevarewatch.

Eli Lilly Elanco har i en pressemeddelelse fremhævet, at RBST reducerer CO2-aftrykket pr. produceret kg mælk med ni procent. Det er altså bedre for miljøet at benytte væksthormonet, mener medicinproducenten. Samtidig spares vand, jordbehovet mindskes. De mener, at Arlas kampagne forvirrede forbrugerne med vildledende information.

EU forbød RBST i 1999 efter debat om, hvorvidt RBST er skadeligt for køers sundhed og folkesundheden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle