Arla: Nu rykker pulverpriser trods EU-lagre

EU-lagrene af pulver har længe lagt låg på priserne. Men nu sker der noget, melder Arla-chef.

Endelig er der positivt nyt at melde om EU’s ellers meget udskældte pulverlagre.

For ifølge Arlas chef for råvarehandel, Thomas Carstensen, så sker er der i de seneste måneder sket et skifte i prissætningen af SMP-pulver.

»Igennem lang tid har vi set, at SMP-interventionen har ligget som en dyne over priserne og givet meget lave priser på mælkepulver. Men de sidste måneder har vi set, at fordi pulveret nu har en alder på over to år i gennemsnit, så siger en række virksomheder, der producerer fødevarer, at de ikke kan anvende det i deres produktion«, siger han og fortsætter:

»Så selv om EU-pulveret bliver udbudt til lav pris, så efterspørger et stadig stigende antal kunder frisk produktion. Og det betyder, at priserne er steget der. De to markeder har skilt sig og det friske pulver bliver nu handlet med et plus på 500-600 euro. Det har vi ventet på«.

Kulde og tørke giver mindre mælk

Ifølge Thomas Carstensen er udviklingen på pulvermarkedet en af flere årsager til den netop udmeldte stigning i mælkeprisen på to eurocent for juli. Stigningerne skyldes dog også, at der hen over forrået har været først meget kold og siden tørke og dermed ikke den normale produktionstop i foråret.

»Man ser ikke de store mælkemængder, som nogle måske havde forventet. Så industrien strammer lidt op og er parate til at betale for at få varer fremadarettet«, siger han om industrimarkederne, som Arla råvarehandelsafdeling forsyner og som fylder lige omkring de 20 procent af Arlas mælkemængde.

»Hvis man tager et meget industrirettet produkt, skummetmælkskoncentrat, så har det oplevet en relativt stor stigning fra maj til juni på over 30 procent. Det kommer så fra et lavt niveau. Men det er de små prisændringer på alle produkter, der får impact på resten af markedet«, siger Thomas Carstensen.

Hvad angår forventningerne til de kommende måneder, så er der flere ting at holde øje med.

»Industriafsætningen har nået et niveau, hvor priserne er relativt stabile, og vi ser ikke væsentlige ændringer hen over sommeren«, siger han og peger på, at hans afdeling holder øje med USA’s ageren på handelsområdet og eventuelt kommende toldsatser. Og så er vejret også en faktor, ikke kun i Europa men på verdensplan.

SMP kan gå til foder

Selv om man nu ser tendenser til, at skummetmælkslagrene i EU ikke længere holder priserne nede i kulkælderen, tør han ikke afblæse dets påvirkning.

»Der er stadigvæk lidt vej endnu. Der ligger stadig plus 350.000 tons på lager. Men man solgte 40.000 tons på sidste tender og der kommer endnu en i dag. Vi må se, om de accepterer salg af samme pris og mængder som sidst, for så begynder der at blive fundet afsætning på det. Sandsynligvis vil afsætningen ske mere over mod foderbranchen. Og kan det anvendes i foder, så kan lageret ret hurtigt, måske inden for et års tid, blive forbrugt. Men jeg ved endnu ikke, om det er den vej, det går«, slutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle