Arla: Omsætningen faldt i Europa

Et farvel til tabsgivende kontrakter betyder i år fald i den europæiske forretning, melder Arla.

Arlas omsætning på det afgørende europæiske marked faldt i 2019.

Det viser det dugfriske regnskab for det forgangne år for mejerikoncernen.

Her omtaler koncernen et fald på 1,1 mia. kroner til en omsætning på 47,3 mia. kroner for den vigtige forretning i de europæiske lande.

Dermed udgør EU-forretningen, hvor Storbritannien og Tyskland er de absolut vigtigste og største markeder, lidt over 60 procent af forretningen.

Årsagen til faldet er "primært den strategiske beslutning om at træde ud af urentable private label-kontrakter samt valutakurser", melder Arla i pressemeddelelsen for regnskabet.

Private label-kontrakter er mælk leveret under supermarkedernes egne brands, frem for at have Arlas egne mærkater stående på. De er kendte for at skulle leveres til lavere salgspriser for mejerierne. Og Arla har altså valgt at vinke farvel til salgsmuligheder her.

Farvel til stor Lidl-kontrakt

Den store private label-kontrakt blev også omtalt ved halvårsregnskabet for 2019. Det var en kontrakt på mælk til den tyske detailkoncern Lidl på over 200 mio. liter, fortalte Peder Tuborgh dengang.

Han fremhævede dog, at hele formålet var at lægge mælkemængden over i Arlas egne varemærker med merindtjening i stedet. Dette er også sket for Arla, idet salget af brands i Europa leverede en vækst i omsætningen på 2,9 procent i 2019, mod 2,5 procent i 2018.

Især i Storbritannien, der ellers har været hårdt udfordret af brexit-usikkerhed og forbrugernes tilvalg af billigere produkter, har leveret. Her havde Arla en volumenvækst for brandede produkter på 8,8 procent. Dette skal dog ses i lyset af, at mejeriselskabet tidligere har haft en høj andel af private label-mælk på markedet.

Mælken skal ud af Europa

Arla har de senere år haft en decideret strategi om at løfte mere mælk ud af Europa, hvor forbruget er stagnerende, for i stedet at sælge det på de internationale markeder, hvor der er vækst - og hvor man også kan sælge varerne som brands, frem for som private label.

Et strategisk mål har lydt på, at den internationale forretning skulle fylde mere end 20 procent af salget. Dette blev nået sidste år - og ved udgangen af 2019 fyldte internationalt salg 21,9 procent af retail- og foodservicesalget.

Det skyldes, at eksporten ud af Europa til markeder især i Asien og Mellemøsten leverede en tocifret omsætningsvækst på brandede produkter, melder koncernen. På alle de seks udpegede vækstområder, undtagen Nordamerika, var væksten over 10 procent.

Omsætningen steg med 1,7 mia. kroner, den højeste vækst i tre år, til nu 13,4 mia. kroner.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle