Arla sparker mælkeprisen opad - højeste niveau i over to år

Anden stigning i træk på mælkeprisen giver ny luft til trængte mælkeproducenter.

Arla giver nu sin mælkepris et regulært spark opad.

Med en stigning på hele 11,2 øre per kilo - og dermed anden stigning i træk - ender mælkeprisen nu på højeste niveau i mange måneder.

Faktisk skal man tilbage til december 2018 for at finde en højere acontopris for de konventionelle producenter.

Stigningen rammer vel at mærke både den økologiske og den konventionelle mælkepris.  Dermed ender konventionelle mælkeproducenter med maksimalt at kunne indkassere 259,8 øre per kilo, hvis de leverer højeste klasse, har klimatjek og non-gm.

For økologer vil afregningen for tilsvarende vilkår med alle tillæg lyde på 320,4 øre per kilo.

"Priserne på råvaremarkedet er steget betydeligt i alle kategorier over den seneste måned. Stærk kinesisk efterspørgsel efter WMP (sødmælkspulver, red.) har drevet de globale priser på mælkepulver, med lavere mælkeproduktion i Europa og deraf stigende priser på smør og fløde. Som følge heraf har indkøbere af ost måttet hæve deres priser, for at sikre forsyningen", skriver Arla i sin markedsberetning.

 

 

Analysen tilføjer derefter et meget lovende element for mælkeproducenterne:  

"Fremtidsudsigten er stabil med mulighed for en yderligere positiv udvikling".

Priserne er steget vildt på afgørende produkter

I sin markedsberetning skriver Arla, at mozzarella-priserne - som er et af koncernens satsningsområder - er steget med mere end 10 procent i den seneste måned.

"Trods det, er efterspørgslen stadig høj og udbuddet begrænset. Det samme gør sig gældende for gul ost, hvor enkelte producenter har udnyttet de høje priser på fløde og skummetmælkspulver til at skifte produktionen, hvilket betyder, at køberne har måtte øge deres pristilbud, for at sikre forsyningen af ost".

Samtidig bemærker Arla, at mælkeproduktionen på grund af den mærkbart kolde periode i januar er faldet i Europa med 1 procent, hvilket man også forventer vil være resultatet for februar-produktionen. 

Når det gælder GDT-auktionerne, så faldt de tilbage på seneste auktion efter flere måneder med prisstigninger. Arla forventer dog, at trenden fortsat er positiv på den toneangivende mejeribørs:

"Priserne har stabiliseret sig, og der er indikationer på, at beholdningerne i Kina aktuelt er lave, og at de derfor fortsat vil være en aktiv køber.  Den lille reduktion i den seneste GDT skyldtes en forventet priskorrektion som følge af, at Fonterra øgede mængden af tilgængelig WMP med kort varsel. SMP-priserne har holdt sig stabile, dog har priserne i Europa været let stigende", lyder det i analysen.
 
Også på smør er der prisstigninger - og dermed er "pladen fuld" på de afgørende prisparametre for mælkeprisen med positive trends hele vejen rundt:

"Lavere mælkeproduktion i Frankrig og Tyskland samtidig med problemer med leverancen af UK fløde til Europa har betydet, at udbuddet af fløde har været begrænset. Sammen med øget efterspørgsel på fedt både i og uden for Europa, har dette medført en betydelig prisstigning", lyder det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle