Arla: Større udbud skal føre til bedre pris på grøn strøm

Med investering i etableringen af solcelleparker håber Arla at skubbe på en udvikling, hvor strøm fra vedvarende energi bliver yderligere konkurrencedygtig.

Det er med et håb om at påvirke priserne på grøn strøm, at Arla Foods har indgået en aftale om etablering af fire nye solcelleparker. Over en 10-årig periode forpligter Arla sig til at aftage langt hovedparten af strømmen, når parkerne er klar til produktion.

Hos Arla Foods har man besluttet, at virksomhedens strømforbrug i Europa skal komme fra vedvarende energi inden udgangen af 2025. Derfor giver det mening at skubbe på udviklingen frem for blot at købe strøm fra eksisterende anlæg, forklarer Hanne Søndergaard, Executive Vice President med ansvar for landbrug og bæredygtighed i Arla Foods.

”For os er det vigtigt, at den grønne strøm bliver konkurrencedygtig over tid. Vi tager en del af ansvaret for, at der også kommer kapital ind i markedet og dermed øger volumen”, siger Hanne Søndergaard. 

Hidtil har Arla købt certifikater for grøn strøm på elmarkedet. Priserne på strøm fra vedvarende energi forventes at falde, efterhånden som de integreres bedre i elnettet, og teknologien udvikles. Det har også haft indflydelse på den pris på strømmen, som Arla har fået forhandlet på plads.

”Når vi laver de her lange aftaler, så kigger vi på, hvad vi forventer, der sker i elmarkedet. Så sikrer vi os, at vi får taget højde for det i den aftale, vi får lavet. Vores forventning er, at eftersom der kommer mere grøn kapacitet i markedet, så vil priserne blive mere konkurrencedygtige i markedet”, siger Hanne Søndergaard, der ikke vil gå yderligere i detaljer om elprisen i aftalen med Better Energy.

”Der er en merpris, vi betaler, fordi den her rejse er vigtig for os. Vi er villige til at betale en merpris, men vi vil også forsøge at være med til, at markedet kan klare sig kommercielt”, siger hun.

Flere aftaler på vej

Omlægning til strøm fra udelukkende vedvarende energi skal ske via købsaftaler om grøn elektricitet og investering i vind- og solprojekter. Hos Arla har man samlet en afdeling, som kigger på potentielle investeringsprojekter på tværs af mejerikoncernens europæiske markeder.

Man har valgt at tage første skridt i Danmark, fordi en stor andel af energiforbruget ligger i Danmark. Ifølge Hanne Søndergaard er investeringer i andre lande også undervejs.

”Jeg kan ikke sige, hvad der bliver det næste projekt. Det vil afhænge af, hvad der bliver det næste, vi finder. Vi har af naturlige årsager ikke så meget tid at arbejde med, så du vil se os flytte os over de næste par år, så vi får nogen kontrakter på plads,” siger hun med henvisning til målsætningen om strøm udelukkende fra vedvarende energikilder inden udgangen af 2025 i hele Europa.

Hanne Søndergaard understreger, at det i Danmark drejer sig om strømforsyningen til den danske produktion, der både producerer til det danske marked og eksportmarkeder. Derfor er aftalen med Better Energy også et kvantespring, når den vil dække omkring en tredjedel af Arla Danmarks samlede strømforbrug, når det er i fuld drift.

”Vi er dialog om de næste projekter, så der er mere på vej. Jo mere vi får skubbet gang i de her projekter, jo mere kapacitet får vi, og jo mere attraktivt bliver markedet for os som forbruger”, siger Hanne Søndergaard.

Faktaboks

Arla og solcelleparkerne

  • Solcelleparkerne vil producere ca 250 GWh svarende til ca. 156.000 gennemsnitsdanskeres årlige energiforbrug.
  • Arla har i samarbejde med Better Energy indgået en 10-årig aftale (Power Purchase Agreement), hvor Arla forpligter sig til at aftage langt hovedparten af strømmen fra de fire solcelleparker.
  • Solcelleparkerne er udkommet af danmarkshistoriens største elkøbsaftale om tilførsel af ny støttefri grøn strøm til elnettet.
  • De nye solcelleparker vil bestå af fire parker på fire forskellige lokaliteter på dansk jord. Den første park bliver bygget i Ebberup i Assens Kommune, mens placeringen af de resterende tre parker afventer endelig godkendelse.
  • De fire solcelleparker vil fylde ca. 70 hektar pr solcellepark, svarende til godt 100 fodboldbaner. I alt bliver solcelleparkerne dermed være 280 ha.
  • Solcelleparkerne er en del af Arlas nye klimamål, hvor Arla Foods har mere end fordoblet sin målsætning for at reducere udledning af drivhusgasser i driften fra 30 til 63 procent frem mod 2030.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle