Arla udnytter kapacitet: Smitter af på afregning

Arla skummer nu fløden af at have opbygget en god kapacitet.

I takt med, at Arla producerer mere og mere - på de samme fabrikker - så mindskes omkostningerne til at producere den enkelte liter mælk. Dermed giver de øgede mælkemængder Arla bedre mulighed for at give landmanden en højere afregning. Det fortæller Frederik Lotz, koncernfinansdirektør ved Arla Foods, ved præsentationen af 2014-regnskabstal onsdag til Landbrugsavisen.dk.

Arla har nemlig ikke behov for at bygge mejerier, selvom landmændene skulle sende mere mælk ind til mejerierne, når kvoterne ophører.

"Når vi kan sende langt mere ejermælk igennem systemet og stadigvæk forædle den mælk på den samme omkostningsbase, så er det klart, at så bliver dækningsbidraget markant større. For de sidste produkter, vi sælger, de har jo også en indtjening. Så der er ingen tvivl om, at den øgede indvejning, ejerne giver os, den giver Arla muligheden for at øge vores pris tilbage til dem," siger Frederik Lotz.

Det er fusionerne i 2012 og 2011, der har givet Arla en øget kapacitet, siger Frederik Lotz.

Hvor står I kapacitetsmæssigt lige nu?

"Vi står i en gunstig situation, synes jeg. Vi har en situation, hvor vi på trods af, at kvoterne falder bort 1. april, så har vi samlet set en situation, hvor vi har den kapacitet, vi har brug for i de næste par år," siger han.

"Så er det klart, at hvis ejerne bliver ved med at producere markant mere mælk de kommende år - og det håber vi - så får vi jo selvfølgelig også brug for på et tidspunkt at have en snak i bestyrelsen om, hvordan vi tilrettelægger den kommende kapacitet, for der går noget tid, fra du beslutter det, til mejeriet står klar. Men lige nu har vi det, vi skal have," siger Frederik Lotz.

De eneste omkostninger, som øges, er eksempelvis energiomkostninger i produktionen, distribution og transport.

Arla-ledelsen fortalte, at de ikke har planer om opkøb af mejerier den næste tid. De kigger derimod på, hvordan de kan øge distributionen af varerne.

Arla droppede i efteråret at afgive bud på Arab Dairy, et egyptisk mejeri. Planen var ellers at bruge deres produktion til at lave oste på europæisk mælk.

Arla har dog kig på nye muligheder i Egypten, lød det fra Arla på pressemødet onsdag.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle