Arla vil købe grøn strøm direkte fra landmændene

Arla fravælger mellemhandlerne på grøn strøm og vil fremover købe direkte fra sine ejere.

Slut med mellemhandlerne på grøn strøm. Arla vil fra nu købe vindmølle- og solcellestrøm direkte fra mælkeproducenterne, der ejer selskabet.

Det skal sikre landmændene en bedre pris for deres strøm og øge den cirkulære økonomi, melder selskabet tirsdag morgen i en pressemeddelelse.

"Denne mulighed viser, hvordan vi i andelsselskabets mikrofødevaresystem kan arbejde sammen om at øge bæredygtigheden i vores værdikæde til gavn for andelshaverne, virksomheden og miljøet. Arlas landmænd kan hjælpe deres egen virksomhed med at fremskynde overgangen til vedvarende energi, og virksomheden kan samtidig maksimere værdien af deres investeringer i vedvarende energi, " forklarer Hanne Søndergaard, Arlas chef for bæredygtighed i meddelelsen.

Helt præcist vil Arla købe oprindelsesgarantier, der udstedes for den vedvarende energi fra gårdene direkte fra landmændene. Hidtil har landmænd kun kunnet sælge disse videre via et forsyningsselskab eller en forhandler. Nu må landmændene imidlertid sælge direkte til landmændene - og der kan derved skæres et fordyrende led væk, melder Arlas formand, Jan Toft Nørgaard.

"Med denne mulighed kan den grønne energi, som vores andelshavere producerer, tælles med som en del af vores fælles initiativer til at gøre mejeriprodukter mere bæredygtige. Den fulde fortjeneste for GO'erne, som vi med dette tiltag sikrer går til landmændene, bærer ingen ekstraomkostninger med sig for andelsselskabet og bidrager samtidig positivt til businesscasen for de Arla-landmænd, der overvejer at investere i vedvarende energi", udtaler han.

Arla vurderer, at omkring en femtedel af selskabets samlede elforbrug til driften af mejerier med videre kan dækkes fra andelshaverne.

Landmænd i Tyskland og Luxembourg er dog undtaget, idet de er pålagt ved lov at sælge deres oprindelsesgarantier til regeringen. Derfor er det reelt "kun" de 14 procent ud af de i alt 24 procent af andelshaverne, der lige nu producerer vedvarende energi på deres gårde, der kan sælge oprindelsegarantier til Arla.

Hvor stort en gevinst, som landmændene vil kunne få ud af at sælge direkte til Arla i stedet for via mellemled, sætter andelsselskabet i sin meddelelse ikke tal på.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle