Arlas økolandmænd skifter til grøn strøm

Fremover er det et krav, at man køber grønt, når der skal strøm i stikkontakten hos Arlas økologer.

Fremover skal strømmen i stikkontakten være grøn hos samtlige Arlas økologiske mælkeproducenter. Det melder mejeriselskabet i en pressemeddelelse.

Dermed er der nu certificeret grøn el hos alle 279 økologiske gårde, der leverer til Arla. Det betyder, at de økologiske landmænds elforbrug fremover er baseret på vedvarende energikilder som vind- og solenergi.

Initiativet er ifølge Arla kommet fra mælkeproducenterne selv og er allerede fuldt implementeret. Det sker som et led i Arlas ambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent pr. kilo mælk i løbet af det næste årti og arbejde hen imod netto-nuludledning inden 2050.

Tiltaget gør formand for økoudvalget hos Arla, Viggo Ø. Bloch stolt:

”For godt et år siden tog vores økologiske landmænd i fællesskab en beslutning om at konvertere til certificeret grøn el. Det gjorde vi ud fra en overbevisning om, at vi aktivt skal være med til at fremme udviklingen og bidrage til at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Jeg er stolt over, at alle vores økologiske landmænd nu har nået målet om at købe certifikater på grøn el og dermed bidrager til, at den økologiske mælk bliver endnu grønnere", udtaler han i pressemeddelelsen.

Hos Arlas danske landedirektør, Jakob B. Knudsen er begejstringen også stor:

”Jeg vil gerne rose de økologiske andelshavere for at bidrage til, at den økologiske mælk nu bliver endnu mere klimavenlig. Det er et stærkt signal om, at vores andelshavere arbejder hårdt for at reducere deres klimabelastning. Og det understreger endnu en gang, at vores økologer er frontløbere på den grønne dagsorden,” siger Jakob B. Knudsen og tilføjer:

”Som det fremgår af vores klimambition og målet om netto-nuludledning i 2050, så er bæredygtighed en topprioritet hos Arla. Vi har i flere år arbejdet på at sikre en grønnere mælkeproduktion. For eksempel ved at lave klimatjek på gårdene, øge brugen af biogas på mejerierne og gøre vores emballage grønnere. En udvikling vi sætter turbo på de kommende år.”

Faktaboks

Certificeret grøn el er et krav i økologernes kontrakt med ArlaFra 1. januar 2019 er det blevet tilføjet til de økologiske andelshaveres kontrakt, at de skal tilkøbe et certifikat på grøn el, der dækker gårdens årlige forbrug af el. Fremover tager Arla derfor kun imod økomælk fra andelshavere, der udelukkende bruger grøn el.

I praksis betyder det, at de økologiske andelshavere har købt et certifikat på grøn el hos et elselskab, som kan garantere et års forbrug af grøn el på den enkelte gård.

Økologerne har indsendt certifikatet til Arla for at dokumentere, at andelshaveren dækker sit elforbrug udelukkende med grøn el.

De økologiske landmænd har købt grøn el i klasse A eller B. De følger dermed anbefalingerne fra det økologiske råd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle