Arlas brands stormer frem - med undtagelse af ét

Arla brands vokser med 3-4 pct., forklarer en tilfreds adm. direktør Peder Tuborgh. Kun et enkelt brand oplever modvind.

Det går stærkere end forventet med salget af Arlas brands, Lurpak, Starbucks, Arla og Puck.

Den samlede brand-andel for mejerikoncernen Arla lød i første halvår på 45,7 procent - en klar fremgang fra 44,6 og 44,1 fra de to tidligere første halvår. Det viser det dugfriske halvårsregnskab.

Udviklingen glæder selvsagt Arlas ledelse, adm. direktør Peder Tuborgh og finansdirektør Natalie Knight.

"Vores produktmix forbedres endnu engang. Vores brands vokser 3-4 procent lige nu. Det er på et højere niveau, end vi havde håbet og forventet. Vi må se, om vi kan fastholde det niveau", forklarede Peder Tuborgh.

I 2015 lød Arlas målsætning, at man ved udgangen af 2020 skulle have en brand-andel på 45 procent. Denne er nu altså allerede nået og målet for hele året er hævet til over 46.

Ifølge Natalie Knight bæres udviklingen især af markederne i Storbritannien, hvor brands er vokset 7 procent i første halvår. Men også Finland voksede med 6 procent og Holland med 5.

"Det er vores Arla-brands med Lactofree, skyr og ost. I Europa har vi nu en brandshare på 52 procent. Det er en gamechanger for os og får os tættere på forbrugerne", sagde hun.

Flad udvikling i Danmark

Anderledes så det ud i Danmark, hvor brand-andelen faktisk faldt som det eneste af Arlas markeder.

"Danmark er det eneste marked, hvor vi ikke har haft brandvækst i første halvår. Men sidste år havde vi et rekordniveau. Vi har ikke et decideret fald, men en stabil volumen her i halvåret", forklarer Natalie Knight.

Årsagen til, at Arla ønsker vækst på salget af brands er, at disse har en gennemsnitligt højere pris end supermarkedernes egne mærker - lige som at de er mindre konjunkturfølsomme. Derfor er forretningen bedre, også selv om man tager højde for omkostninger til reklamer.

Castello har det svært i Tyskland

Ser man på de enkelte varemærker, så voksede Lurpak-mærket med 1,6 procent - selv om priserne på fedt lå højt, påpegede Arla-cheferne.

Puck-brandet, der især er udbredt i Mellemøsten voksede med 4,2 procent i volumen, mens Arlas eget varemærke voksede med imponerende 5,3 procent, især drevet af flere lanceringer af blandt andet Lactofree-kategorien.

Størst vækst var dog - igen -  på de mælkebaserede drikke, båret af Starbucks, med 11,9 procent. Her har der været tocifrede vækstrater flere år i træk.

Det sidste globale brand, nemlig Castello, faldt derimod med 4,1 procent i volumen. Ostemærket, der især rummer fløde- og skimmeloste har haft udfordringer i Tyskland, forklarer Peder Tuborgh:

"Castello vokser på de internationale markeder uden for Europa, og det har det godt i Danmark. Men vi har svært ved at få det til at virke i Tyskland, og fordi det er så stort et marked, så påvirker det", siger han.

"Jeg er ikke i panik eller bekymret over det, men vi har ikke knækket koden på det tyske marked endnu, når vi taler Castello. Det skal vi have gjort. Der arbejdes på det med krum hals, men det er svært".

Farvel til private label-kontrakter i Tyskland

I flere år har Arla arbejdet på at forbedre lønsomheden på det hårde og yderst konkurrenceprægede tyske marked. Især efter Ruslands-boykotten i 2015, hvor en del tyske mejerier mistede omfattende oste-eksport til Rusland og derfor måtte finde afsætning på mælkemængderne på hjemmemarkedet, har prisniveauerne været underdrejede.

Det øgede salg af varemærker hjælper nu Arla til at sige farvel til de dårligste kontrakter.

"Vi har tidligere sagt farvel til en meget stor UHT-kontrakt til Lidl på 200 mio. liter. Det er længe siden, men regnskabsmæssigt kommer det først med nu. Og så har vi haft nogle mindre kontrakter, hvor vi har gjort det samme i år", forklarer Peder Tuborgh.

"Så længe vi har vækst i vores brands, så tillader vi at skrue ned for de mindst lønsomme, eller slet ikke lønsomme mejeriprodukter, når vi kan".

Han understreger, at målet ikke er at forlade private label, men at man får en "sund balance" på omkring de 50/50. Det betyder dog langt fra, at topchefen vil sætte en stopper for brand-væksten lige foreløbig.

"1-3 procent vækst i vores brands er et godt sted at være. Især når vi sammenligner med andre spillere i Europa, der i flere år har haft negativ vækst i deres brands", påpeger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle