Arlas finansdirektør: Stor stigning til mælkeprisen var nødvendig for vores andelshavere

Stigende priser på foder, el og gødning gør det svære for Arlas andelshavere at tjene penge, og derfor var det store løft af mælkeprisen på 22 øre nødvendig, melder finansdirektør i Arla Torben Nyholm.

De private forbrugere mærker det. Mælkeproducenterne mærker det. Arla mærker det.

Råvarer, elektronik, foder, gødning, strøm, el og noget så lavpraktisk som pap til mælkekartoner - alt stiger det i pris lige nu, og det udfordrer blandt andet indtjeningen hos Arlas andelshavere. 

Derfor var mejeriet da heller ikke i tvivl om, at de tilsvarende stigende priser på mælk, ost og smør lige nu skulle gå direkte til et løft af mælkeprisen. 

Tirsdag meldte mejeriet derfor ud, at mælkeprisen steg med 22,4 øre for både konventionel og økologisk mælk. Det er den største stigning, som Torben Nyholm, finansdirektør hos Arla, kan huske - og så var den helt nødvendig, forklarer han.

"Det var en streng nødvendighed for at få økonomien til at hænge sammen på gårdene, at vi er kommet med den her prisstigning, for ligesom for os (Arla red.) og i alle andre industrier betaler andelshaverne mere for deres strøm, og så er gødning og foder også blevet dyrere", siger Torben Nyholm og uddyber:

"Vi føler ikke, at det her er en indtjeningsfest, for det er det ikke. Det er dyrere at producere og det er dyrere at køre vores 'supply chain' (forsyningskæde red.)", siger Torben Nyholm.

Stor efterspørgsel driver Arlas priser op

Der er ellers, hvis man ser bort fra de stigende produktionsomkostninger, meget at glæde sig over. For sjældent har verden så ivrigt efterspurgt nærmest samtlige kategorier hos mejeriet. 

"Vi kan se, at der er en konstant høj efterspørgsel på verdensmarkedet", siger Torben Nyholm.

"Vi har også kunne sætte vores priser mod kunderne op, for der er en let stigning i efterspørgslen samtidig med, at man ikke ser, at der bliver produceret betydeligt mere mælk".

Af samme grund har også Seges netop revideret sin prisprognose for 2022 op med ca. 30 øre pr. liter mælk.

"Vi kunne have valgt at hæve mælkeprisen i to steps, og havde du spurgt for en måned siden, havde jeg nok sagt, at vi ville lade den stige med 15 og så 7 øre efterfølgende, men nu kan vi se, at indtjeningen i de første måneder af 2022 ser fornuftig ud, og derfor turde vi godt læne os ud lidt før", siger han.

- Risikerer man ikke, at man må sætte mælkeprisen tilsvarende ned igen?

"I vores branche med så volatilt et marked er vi påpasselige med at udtale os om fremtiden, men vi ser ind i et marked i næste kvartal, der ser ud til at stabilisere sig på et pænt højt niveau, og det er på den baggrund, at vi sætter den (mælkeprisen red.) op", siger Torben Nyholm.

-Generelt lyder det jo til, at alt går meget godt. I skriver i jeres meddelelse til mælkeprisen at både efterspørgslen og prisen på smør, ost og mælkepulver stiger. Er der slet ingen knaster?

"Knasten er, at omkostningssiden følger med op lige så hastigt".

Ifølge Arla blev der i september i Europa indvejet 0,7 procent mindre mælk. 

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle