Arlas mælkepris under gennemsnittet i ny LTO-rapport

Finske og italienske afregningspriser topper listen i ny LTO-årsrapport. Arla ligger under gennemsnittet. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i LDM-nyt uge 24.

LTO’s årsrapport er udgivet, og resultatet er ikke overraskende, at italiensk og finsk afregningspris topper oversigten. Det skriver LDM i Ugenyt fra uge 24.

Lidt overraskende er det måske, i følge LDM, at FrieslandCampina har kilet sig ind over tre af de fire deltagende franske mejerier med en samlet afregningspris inklusiv efterbetaling på 229,5 øre.

Ifølge LTO-rapporten kommer Arla Foods lige efter de franske mejerier med en afregningspris på 210,7. 

Under Arla Foods kommer belgiske, engelske, irske og tyske mejerier med priser helt ned til 171,3 øre. Gennemsnitsprisen for de sammenlignede mejerier i LTO-rapporten er på 210,8 øre.

I ugebrevet undrer LDM sig over, hvordan Arla Foods de senere år har været pænt foran sin peer-gruppe.

Landbrugsavisen har bedt Arla om en kommentar på rapporten.

Hos Arla kommenterer man ikke andre selskabers mælkepriser, men svarer følgende på mail til Landbrugsavisen.dk:

"Man kan ikke nødvendigvis sammenligne selskabers mælkepriser via LTO-opgørelserne, fordi disse ikke medtager sammenlignelig data fra hvert selskab (nogle selskabers mælkepriser er alt inklusiv, andres inkluderer ikke efterbetaling osv). Hvis man vil sammenligne mælkepriser med Arla skal man bruge Arlaindtjeningen (Performance Price), som også indeholder de penge, som Arla har tjent til sine ejere via nettoresultat, der fordeles på efterbetaling og konsolidering."

Om peer-gruppen skriver de:

"Arlas Peer Group index udregnes baseret på gennemsnitsindtjening pr. kg. for de største mejeriselskaber i Nordeuropa. Indekset dækker 93% af Nordeuropas mælk, så det er et grundigt sammenligningsgrundlag."

Kan ikke sammenligne 100 procent

Hos Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter mener man ikke at Arlas Performance Price kan bruges til sammenligning.

"For eksempel vil økologiske produkter trækker gennemsnitsprisen op, men det hjælper jo ikke den konventionelle landmand," siger Christen Sievertsen, sekretariatschef i LDM.

Han medgiver dog, at det ikke er muligt at sammenligne afregningspriser fuldstændigt.

"Vi synes alligevel, at det er mest fair at sammenligne æbler med æbler og LTO-rapporten er den bedste sammenligning der fås, " siger han.

 

 

 


 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle