Arlas planer om nyt klimatillæg skaber røre hos mælkeproducenter

Mejerigiganten vil belønne mælkeproducenter med et lavt klimaaftryk. Ulovlig fremgangsmåde, mener Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, mens Arla afviser

Arla Foods barsler med planer om at indføre et særligt tillæg for klimatilpasning til sine mælkeproducenter, som har et såkaldt lavt klimaaftryk.

Men endnu inden planerne er offentliggjort, vækker de røre hos de danske mælkeproducenter. 

Planerne skal ifølge LandbrugsAvisens kilder offentliggøres på en række andelshavermøder i løbet af september måned. 

Selvom ingen ved, hvad der er op og ned på det nye tiltag, får det Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM) til at advare mod det nye tillæg i sit ugebrev. 

Tillægget baserer sig ifølge LDM på et nyt pointsystem, som Arla vil indføre. Ifølge ugebrevet hæfter LDM sig ved, at Arla allerede har meldt klart ud, at pengene til tillægget findes ved en omfordeling af afregningsprisen og ikke penge som tjenes ind via afsætningsprisen. 

"Grundlæggende ulovligt"

Reelt betyder det ifølge LDM, at tillægget skal tages fra basisprisen og gives til de mælkeproducenter, som har point nok. Et tiltag landsforeningen mener ”er grundlæggende ulovligt i dansk andelsret”

- Man må ikke tage pengene af kassen. Man skal altid tjene pengene. Det er jo det, som er forskellen på et andelsselskab og et aktieselskab. Så når Arla giver tillæg, skal det hentes på salgsprisen og ikke på afregningsprisen, siger LDM-formand Kjartan Poulsen til LandbrugsAvisen.

Formanden erkender, at han ikke har det store kendskab til det kommende system endnu, og hvordan tillægget skal skrues sammen. 

Er det ikke en god ide, at landmænd bliver belønnet for klimatiltag?

- Det er det jo, hvis man kan få penge for det. Men pengene skal være der et sted, og her kan vi ikke gøre noget. Der er enorm forskel på, hvor man bor, og der er forskel på, om man er økolog eller konventionel landmand. Så derfor er det meget vanskeligt at lave et retfærdigt system, mener Kjartan Poulsen.

Arla: Matcher vores vedtægter

Arla har ingen kommentarer til de konkrete planer om klimatillægget. Men pressechef Jesper Skovlund afviser over for LandbrugsAvisen, at der skulle være noget ulovligt i Arlas planer.

- Det kan vi afvise, at der skal være. Når vi skal søsætte nye tiltag, så matcher det jo vores vedtægter, siger Jesper Skovlund.

Ulovligt eller ej så afhænger det netop af, hvordan Arlas vedtægter er skruet sammen ifølge advokat og partner Erik Hørlyck fra advokatfirmaet Dahl. Han er forfatter til bogen Dansk Andelsret, der gennemgår retstilstanden hos danske andelsselskaber.

Han kender ikke til den konkrete sag og kan derfor ikke kommentere på, om det skal være retsstridigt. 

Men grundlæggende kan man ikke kalde tiltaget ulovligt af den årsag, at der ikke er nogen lov om andelsselskaber.

- Men det kan stride imod vedtægterne. Tiltaget skal holdes op mod vedtægterne, og det skal Arlas ledelse selvfølgelig holdes op på, siger Erik Hørlyck til LandbrugsAvisen.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle