Arrangør af demonstration mod naturnationalparkerne: "Vi frygter, der vil ske vanrøgt"

En gruppe natur- og dyreentusiaster har arrangeret en demonstration mod regeringen og miljøminister Lea Wermelins planer om en række store naturnationalparker.

Stop op, Wermelin! 

Sådan lyder sloganet for en gruppe natur- og dyreinteresserede, der er i mod regeringens og miljøminister Lea Wermelins planer om at oprette op til 10 nye store naturnationalparker.

Derfor har gruppen arrangeret en demonstration "mod miljøminister Lea Wermelin og hendes ødelæggende planer for vores natur og dyr", som det lyder af invitationen til demonstrationen.

Håbet er at kunne råbe politikerne op og få sat en stopper for planerne.

Det fortæller Dorthe Lerfeldt, arrangør og talsperson for demonstrationen, der finder sted på Christiansborg Slotsplads på Folketingets Åbningsdag den 5. oktober.

"Vi gør alt det her, fordi der er mange, for vi er mange, der er meget bekymrede borgere, som ikke mener at regeringen og miljøministeren planer er gennemtænkte", siger hun.

Frygter vanrøgt og sult

Naturnationalparkerne skal være store naturområder, hvor der ikke må dyrkes landbrug. Der skal udtages urørt skov og udsættes store græssende dyr, som for eksempel heste eller køer.

De planer har tidligere vakt stor opmærksomhed og kritik i offentligheden, da flere organisationer mener, at store hegn og græssende dyr vil skabe utryghed og mindske offentlighedens adgang til parkerne. En holdning som ministeren ikke deler. 

Derudover er det også blevet kraftigt debatteret, hvordan man sikrer føde nok til de store græssende dyr, der skal gå bag hegn.

Det er netop især dyrevelfærdsspørgsmålet, der fik Dorthe Lerfeldt til at gå ind i sagen.

"Jeg så jo billederne fra Mols Bjerge (hvor bla. Naturstyrelsen blev sigtet for dyremishandling af en flok kvæg med dårlig huld red.), og så blev jeg træt af, at vi i diverse natur-grupper (på Facebook red.) skrev om, hvor forfærdeligt det var, men ikke gjorde noget", siger Dorthe Lerfeldt, der derfor hev fat i venner og bekendte og fik demonstrationen stablet på benene.

Det er også planerne om såkaldt 'rewilding', der har givt kritik af naturnationalparkerne. Her skal dyrene som i udgangspunktet klare sig selv trods periodisk knaphed på foder om vinteren. Modstanderne af rewilding mener ikke, at dyrenes forhold er gode nok.

"Vi frygter, at der vil ske vanrøgt af de dyr, der skal gå bag hegn. Ifølge naturstyrelsen skal dyrene reguleres via fødemængden, og det vil ifølge os betyde sult og sultedød. I vores øjne er det ikke i orden, at dyr skal lide, for at vi kan kalde det, at vi får en højere biodiversitet", siger hun.

"Dertil kommer, at der er en række konsekvenserne ved at nedlægge dele af skovbruget, at hegn forhindrer hjortedyrenes naturlige vandring og vi kan frygte, at de så i endnu højere grad må ty til landmændenes marker for at finde føde", siger Dorthe Lerfeldt.

Håber der kommer mange

Dorte Lerfeldt er ikke selv ansat inden for landbruget, skovbrug eller uddannet biolog. Hun har dog redet i mange år og interesserer sig meget for naturen og bruger den ofte. 

Derfor mener hun heller ikke, at man kan sidde og se stiltiende til.

Lige nu er kun omkring 50 personer tilmeldt begivenheden på Facebook. Dorte Lerfeldt regner dog med, at der dukker langt flere op.

"Der kommer rigtig mange, for jeg tror, der er mange, der ikke har ville trykke deltager for ikke at hidse tilhængerne af parkerne op", siger hun.

Til arrangementet vil der også være en - selvfølgelig - indhegnet talerstol, hvorfra lige nu to dyrlæger, to skovuddannede og en række lokalpolitikere er indbudt til at holde tale. Hvem talerne er, vil Dorthe Lerfeldt dog ikke løfte sløret for.

Faktaboks

  • Efter knap 200 forslag til nye naturnationalparker fra borgere, kommuner og andre aktører har Miljøministeriet onsdag i sidste uge udsendt en liste over 23 mulige naturnationalparker.
  • Af dem skal op til ti udvælges til naturnationalparker, som er naturområder, hvor der ikke må dyrkes landbrug. 
  • De første fem parker er allerede blevet placeret. 
  • I 2022 skal naturnationalparker i Fussingø ved Randers og i Gribskov efter planen stå klar
  • Tilbage i april blev de følgende tre parker præsenteret. De placeres i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle