ASF-udbrud i Italien sender svineprisen ned på laveste niveau i 12 år

Danish Crown sænker prisen pr. kilo slagtesvin med 30 øre, efter Italien har fået bekræftet udbrud af afrikansk svinepest. Det medførte skarp opbremsning på markedet, fortæller topchef.

Danish Crown sænker svinenoteringen med 30 øre pr. kilo, efter markedet for grisekød i Europa er igen kommet under hårdt pres.

Dermed bliver prisen i uge 3 8,10 kr. pr. kilo. Sonoteringen er uændret 4,20 kr. pr. kilo.

Igen er det frygten for afrikansk svinepest, der er forklaringen. I slutningen af sidste uge kom der meldinger om et fund af afrikansk svinepest i den italienske Piemonte-provins og tirsdag blev det bekræftet.

"Selv om det var kendt på forhånd, så gik markedet nærmest i stå, da fundet blev bekræftet. Vores sælgeres oplevelse var, at stort set alt snak om ordrer til de kommende uger og måneder stoppede. I stedet er fokus nu fra dag til dag og uge til uge, fordi alle aktører nu afventer hvor meget priserne på grisekød sætter sig på tværs af Europa", fortæller Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

Italien importerer omkring en million tons grisekød, mens landet har en eksport ud af Europa på omkring 125.000 tons årligt. Derfor kan det virke paradoksalt, at et udbrud af afrikansk svinepest i Italien kan ryste markedet.

Forklaringen er, at Italiens eksport til lande udenfor EU af tørrede skinker og pølsespecialiteter til repræsenterer en meget stor værdi, og indtil videre er alt eksport af grisekød fra Italien ud af EU lukket ned. Der udstedes simpelthen ingen eksportcertifikater. 

Afventende i velforsynet marked

Samtidig er der lige nu et stort af grisekød i Europa, dels fordi der slagtes meget efter jule og nytårsperioden, dels fordi forbruget altid er lavt i januar. Samtidig er corona-restriktionerne med til at begrænse den generelle aktivitet lige nu.

"Der er uden tvivl rigtig meget psykologi i det pres, der er på priserne lige nu. Markedet var i forvejen velforsynet og så sker der noget uforudset, som udløser en bølge af pessimisme. Derfor kan markedet muligvis stabilisere sig relativt hurtigt, men lige nu er alle afventende, siger Jais Valeur.

På den korte bane er det svært at se det berømte lys for enden af tunnelen, men det er fortsat forventningen, at markedet vil vende inden sommeren. Med både COVID-19 og nu ASF i Italien er usikkerheden selvsagt vokset.

"Det er paradoksalt, ja nærmest vanvittigt, at prisen på grisekød kan være så lav, når alle andre råvarer er dyrere end længe. Det kan dog meget vel stimulere efterspørgslen hos forbrugerne og samtidig er det analytikernes forventning at produktion af grisekød vil falde I Europa i de kommende måneder, men det er en ring trøst lige nu", siger Jais Valeur. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle