Australske mælkeproducenter må dumpe mælk efter voldsomme skovbrande

Skovbrande hærger bedrifter i New South Wales i Australien, der ikke kan få afhentet .

Australien kæmper stadig med de voldsomme skovbrande, der i øjeblikket æder store naturområder og allerede har kostet flere mennekeliv og tusindvis af dyr livet.

Skovbrandene, der især hærger i det sydlige Australien, har været katastrofale for en række malkekvægsbedrifter i det sydøstlige New South Wales og Gippsland.

Her oplever bedrifterne at deres græsarealer er blevet brændt af, strømmen har svigtet og landmændene har været nødt til at dumpe mælken. Det skriver Udenlandske mejerinoter fra Landbrug & Fødevarer.

Det  australsk mejeriselskab Bega Cheese har omkring 65 leverandører i regionen, hvoraf 10-12 ikke kan nås, da myndighederne har lukket en del veje.

Selskabet betaler dog producenterne for den mistede mælk.

Får hjælp af konkurrent

Det canadiske mejeriselskab Saputo, der også operere i Australien, har hentet mælk fra Bega Cheese-leverandører i Orbost-området til forarbejdning på Saputo-fabrikker, der hvor selskabet ikke selv har kunne nå frem.

Ligeledes hentede Bega Cheese mælk fra Saputo-leverandører i Bodalla-området til forarbejdning i Bega.

De seneste uger har brandene især ramt delstaterne New South Wales og Victoria hårdt. Der er knap 150 aktive brande i New South Wales og omkring 50 i Victoria.

Torsdag blev der erklæret undtagelsestilstand i de to delstater.

I New South Wales er 50.000 mennesker uden strøm, efter brandene har ødelagt el-master flere steder. 

Landmanden, Steve Shipton, har forleden også været nødt til at aflive omkring en tiendedel af sin kvægflok, der tæller omkring 250 dyr.

De kommende dage forventes brandene at sprede sig yderligere.

Ni personer er bekræftet døde siden jul, og flere meldt savnet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle