Avis: Eva Kjers embedsmænd pressede forskere

Embedsværket pressede uvildige forskere for at få beregninger, der kunne legitimere landbrugspakken, skriver avis.

Uvildige forskere, der skulle levere de bagvedliggende beregninger og analyser til landbrugspakken, blev i efteråret og vinteren 'udsat for et massivt pres' fra embedsmænd, skriver dagbladet Berlingske.

Embedsmændene ønskede blandt andet at få en beregning over, hvor meget ekstra kvælstof, Danmark kunne udlede, og samtidig undgå, at vandområder falder i tilstandsklasse, hvilket ville være et brud på EU-reglerne.

Havbiolog Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet, og rådgivningsfirmaet DHI afviste, at det var muligt at lave beregninger over dette. Det accepterede embedsmændene.

Embedsværket pressede også på for at få angivet en 'nedre effekt' af randzonerne, der i dag er afskaffet som lovpligtigt virkemiddel. Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved Aarhus Universitet, afviste, at de var i stand til det. Det måtte embedsværket også acceptere.

"Vi svarer dem tidligt i forløbet, at vi ikke er i stand til at angive en nedre effekt, da der ganske enkelt ikke var et fagligt grundlag. Og her prøver embedsfolkene igen og igen og igen at få os til at levere et tal, selv om vi gentager, at det ikke er muligt, og at vi ikke kan stå på mål for det fagligt," siger Poul Nordemann Jensen til Berlingske.

Hverken Karen Timmermann eller Poul Nordemann Jensen har tidligere oplevet et tilsvarende politisk pres, siger de.

Embedsværkets rolle

Oluf Jørgensen, offentlighedsekspert og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kritiserer forskerne.

"Det er stærkt kritisabelt, at styrelser på den måde lægger pres på og forsøger at få oplysninger fra forskere, som kan legitimere politiske beslutninger," siger Oluf Jørgensen, offentlighedsekspert og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, mener, embedsværkets ageren var på kant  med reglerne. Embedsmænd må godt lade sig styre politisk, men ikke så meget, at det går ud over de faglige standarder, siger han til avisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle