Avis: Gamle landbrugserhverv størst på vækst

Er landmænd Danmarks mest krævende virksomhedsejere? Det mener journalist, der konkluderer, at fødevarevirksomhederne vækster mest.

Væksten hos danske virksomheder ser sølle ud.

Sådan beretter Berlingske Business i deres guldnummer. Men nogle brancher klarer sig bedre end andre.

»Hvad ser vi? Det udskældte danske landbrugserhverv med de andelsejede forædlingsvirksomheder - skabt for mere end 100 år siden - er de eneste, der for alvor har formået at skabe vækst i Danmark i 2013,« skriver Carsten Steno, seniorjournalist ved Berlingske.

De 1000 største virksomheders omsætning voksede med 2,4 procent i 2013. Det var det laveste i 10 år, undtaget kriseåret 2009.

Men væksten var på 23 procent ved »Korn, frø og foderstoffer«. På andenpladsen kommer »Mejeriprodukter« med 13 procent, melder Berlingske.

»Vore korn-og foderstofselskaber, DLG og Dansk Agro, ekspanderer over hele Europa,« konkluderer Carsten Steno og nævner også Arlas produktudvikling og ekspansion.

»Man siger, at landmænd er Danmarks mest krævende virksomhedsejere. De skal jo bl. a. leve af den efterbetaling, de får fra andelsvirksomhederne. Men presset virker. Vi får slanke, effektive og internationalt konkurrencestærke koncerner ud i den anden ende - koncerner, som vækster, hvor der ingen vækst er.«

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle